Åkattraktionen Rainbow på Liseberg, till vänster, togs bort 2008 efter en olycka. Insane på Gröna lund, till höger, stängdes förra året när en man dog i en liknande attraktion i Spanien.
Åkattraktionen Rainbow på Liseberg, till vänster, togs bort 2008 efter en olycka. Insane på Gröna lund, till höger, stängdes förra året när en man dog i en liknande attraktion i Spanien.

Sommar är högsäsong på nöjesfälten. Det innebär fler personer i åkattraktionerna. Men också fler olyckor. Så farligt är det att åka populära bergochdalbanor.

De två största nöjesfälten i Sverige, Gröna Lund och Liseberg, går på högvarv under sommarmånaderna. Men att åka åkattraktioner är inte riskfritt. Under tisdagen skadades fyra personer allvarligt under en olycka på Englands näst största nöjespark, Alton Towers. En vagn i bergochdalbanan körde in i en stillastående vagn och två unga män och två unga kvinnor skadades svårt i benen.

För en vecka sedan skedde en allvarlig olycka på svensk mark när en kvinna fick tänderna krossade i åkattraktionen Balder på Liseberg. Hon fick ett föremål i munnen under åkturen.

– Det är jättesvårt att säga hur farligt det är att få ett sådant föremål på sig. Den här tjejen förra veckan är ett kvitto på att det kan gå väldigt illa. Det understryker vikten av säkerhetsarbete, säger Julia Vasilis informationschef på Liseberg.

►LÄS MER: Lisebergs nya karusell fastnade uppe i luften: "Det small till" 

90 procent av olyckorna som sker på nöjesfält är dock utanför attraktionerna. Det kan vara att folk snubblar i trappor eller springer in i föremål. Sjukstugorna behandlar allt från getingstick till de som druckit för lite vatten.

En av de vanligaste olyckorna i attraktionerna är att just lösa föremål som träffar personer under åkturer. Samt när personer kliver av fordonen så fastnar de i ett bälte eller snavar så att de gör illa sig.

Att tömma fickorna är ett gemensamt ansvar för både nöjesparken och besökaren, säger Julia Vasilis. Hon beskriver det som att Liseberg är övertydliga med information om vikten av tomma fickor. Nöjesparken, med sina tre miljoner gäster årligen, har sådana olyckor några gånger varje sommarsäsong.

– Under snurrande attraktioner är folk generellt bättre på det men sämre när det kommer till bergochdalbanor, säger Vasilis.

►LÄS MER: Polis undersöker olyckskarusellen 

Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund, säger att om det fanns en risk att kliva på åkattraktioner så skulle de inte vara öppna.

– Vi skulle aldrig öppna en attraktion om den inte var säker.

Men även på Gröna lund har det hänt att folk träffas av lösa objekt. Troselius uppmanar även personer som vill roa sig att tänka efter vid eventuella rygg- eller hjärtproblem. Det finns en ökad risk för dessa personer att skada sig.

Under 2014 hade Gröna lund 60 besök i sin sjukstuga som var relaterade till besök på en åkattraktion. 88 procent av dessa besök hade en behandlingstid på under 5 minuter.

Det kan handla om allt från att man upplever att man är öm i nacken, till att man slagit i benet i en attraktion eller slagit i tanden mot en bygel vid inbromsning. Man kan dock inte alltid koppla gästens besvär till attraktionsåket. Ibland handlar det om magsmärtor, huvudvärk som kan ha andra förklaringar.

Gröna lund har ungefär 1,3 miljoner besökare årligen och nästan alla kommer under sommaren. Liksom Liseberg och Skara sommarland, som Metro pratat med, genomförs täta säkerhetskontroller under sommarmånaderna. Varje attraktion kontrolleras på morgonen, veckovis och månatligen.

►LÄS MER: Korg lossnade - här skadades fem flickor (Oviken 2007)

– Den senaste olyckan på Skara sommarland skedde för två år sedan i åkattraktionen Tranan. Besökarna fick blåmärken och skrubbsår, säger Skara sommarlands vd Hans Ericsson.

En åkvagn körde in i framförvarande vagn då inbromsningen inte slog till. Totalt 12 personer var inblandade i olyckan. Den typen av olyckor är dock mycket ovanliga, förklarar Ericsson. När Metro frågar vill sommarlandet inte lämna ut statistik över hur många olyckor som sker årligen i deras tivolidel.

– Olycksrisken är otroligt liten, om man ser till antalet åk så händer det väldigt sällan, säger Ericsson.

Överlag beskriver nöjesparkerna risken med att sätta sig i en åkattraktion som mycket liten. ”Det är mer sannolikt att du skadar dig när då går ifrån nöjesfältet.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset