Här är bilden som Sverigedemokraterna i Gnesta la upp på sin Facebooksida. Nu har de gått ut med en ursäkt.
Här är bilden som Sverigedemokraterna i Gnesta la upp på sin Facebooksida. Nu har de gått ut med en ursäkt.

Sverigedemokraterna plockade i dag bort ett inlägg på Facebook efter att det kritiserats kraftigt i sociala medier.

Bildkollaget, som publicerades under helgen på SD i Gnestas Facebooksida, föreställer en pensionär som letar pantburkar i en soptunna. Bilden bredvid visar fem personer ur regeringen, däribland Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin, med texten: ”Nej du kärring, vi lägger skattepengar på ensamkommande skäggbarn”.

Många uppfattade bildkollaget som fördomsfullt och främlingsfientligt, enligt kommentarer på sociala medier, skriver SVT Nyheter Sörmland.

Hela kollaget ska tolkas som att man ställer pensionärers situation mot ensamkommande flyktingbarn.

En som reagerade på bilden var operasångerskan Malena Ernman, som la upp bilden på sitt Twitterkonto med en kommentar: ”SD är inte ett parti som andra…” Där har hon fått massvis med kommentarer.

Expressen, som skrev om bilden först, kontaktade SD:s presschef Henrik Vinge. Han sa att sättet man uttrycker sig på i bilden är "olämpligt" och skulle be SD i Gnesta att ta bort bilden. Sverigedemokraterna i Gnesta valde på måndagsförmiddagen att ta bort Facebookinlägget sedan folk hört av sig och varit upprörda.

– Det har ringt väldigt många och undrat. Jag är lite förvånad. Det var tänkt som ett ironiskt inlägg. Jag hittade bilden på Twitter och tog den och lade upp den på vår Facebooksida, säger Lars Allstadius, ordförande för Sverigedemokraterna i Gnesta till SVT Nyheter Sörmland.

►LÄS MER: Vad betyder Jimmie Åkessons återkomst för SD?

SD i Gnesta ber om ursäkt på sin Facebooksida och skriver så här: ”Ordförande Lars ber de personer som eventuellt har uppfattat den tidigare bilden som nedlåtande mot sina idoler om ursäkt. Vi vill dock ta tillfället i akt att samtidigt påminna om att en bild säger mer än tusen ord.”

Metro söker Lars Allstadius för en kommentar.

Facebook/Skärmdump
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset