The French Riviera Marathon lockar cirka 12 000 deltagare. 
The French Riviera Marathon lockar cirka 12 000 deltagare. 

Många resebyråer har under de senaste åren märkt av en ökad efterfrågan på så kallade träningsresor, då de lediga dagarna fylls med aktiviteter såsom löpning, yoga och tennis. Tidningen RES har pratat med två personer som hakat på trenden.

Elinor Wermeling

Upplev franska rivieran löpande. 

Elinor Wermeling

Träningsresorna har ökat i popularitet den senaste tiden. 

 

Elinor Wermeling

Franska rivierans maraton startar i Nice och målgången är i Cannes.

Den italienska journalisten Silvia Righetti har tagit tåget från hemstaden Milano till franska Nice. Trots att det inte är särskilt långt har det tagit henne över åtta timmar att komma fram. Anledningen: ett tekniskt problem längs vägen. Men Silvia Righetti beklagar sig inte. I stället är hon exalterad över marathonloppet hon snart ska springa. 

The French Riviera Marathon är ett av Frankrikes allra populäraste lopp, med drygt 12 000 deltagare. Den vackra löparbanan slingrar sig fram längs Côte d’Azur, med start i Nice och målgång på Croisetten i Cannes. Här ligger även den berömda trappan, där skådespelare från hela världen glittrar under stadens årliga filmfestival. 

Till vardags jobbar Silvia Righetti för magasinet ”Runner’s world Italia”, så det stundande loppet är inget som oroar henne. 

– Jag kommer från en riktig träningsfamilj. Vi har alltid varit väldigt aktiva och jag började löpträna redan som barn, berättar Silvia Righetti.

Hon fortsätter:

– När jag var yngre minns jag att folk tyckte vi var konstiga som var ute och sprang hela tiden. I dag är det snarare tvärtom. Man är konstig om man inte springer, säger hon.

Silvia Righetti tror att anledningen till varför löpningen blivit så populär beror på att det är en väldigt behändig sport. Det är bara att ”snöra på sig skorna och bege sig ut, var man än befinner sig”. 

Många resebyråer har under den senaste tiden märkt av en ökad efterfrågan på träningsresor, där vi byter ut lata dagar vid havet mot träningspass av olika slag. Patrik Yderberg på Springtime travel har jobbat med den här typen av semestrar sedan 1986 och har under 2000-talet noterat det växande intresset.

– Det råder en hälsotrend i samhället just nu, vilket leder till att vi tränar allt mer. Jag tror anledningen till detta är att människor generellt sett fått det bättre. I dag har vi både råd och tid att ta hand om oss själva, och det ökade intresset för träningsresor är ett resultat av detta, menar Patrik Yderberg.

Han håller med Silvia Righetti om att löpningen är det enklaste sättet att hålla igång. Och det är också en av anledningarna till varför man på hans resebyrå valt att arrangera resor till några av världens största löpartävlingar. 

Vilket lopp tycker du att man bör satsa på att springa under 2014?

– En personlig favorit är New York-maran. Det är en folkfest utan like och man springer genom stadens alla fem stadsdelar. Man får se mycket som man missar som vanlig turist. Annars vill jag rekommendera marthonloppet i Medoc, Frankrike. Här springer man mellan vingårdar och smuttar på olika viner medan man svettas. En annorlunda upplevelse, säger Patrik Yderberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset