Plötsligt dyker de upp. De mänskliga sommarplågorna. Personerna som under sommaren plötsligt skiftar personlighet och blir outhärdliga att umgås med. Vilken typ är du?

TT, Illustration: Anders Humlebo/TT

Vilken semestertyp är du?

För många betyder sommaren sol, semester och en allmänt härlig tid. Men visst finns det smolk i bägaren. För lika säkert som de oundvikliga regndagarna dyker de upp – de mänskliga sommarplågorna. Metro har listat fyra semestertyper som vi älskar att hata. Illustrationer av Anders Humlebo/TT.

1. Strandskrålaren
Alla drömmer inte om att vara huvudakten på en musikfestival, men det gör strandskrålaren. Men eftersom strandskrålaren saknar både taktkänsla och intuition får hen nöja sig med att erövra stränderna med sin musik, oavsett om den kommer från en gitarr eller från en ljudanläggning. När strandkrålaren intar beachen förväntar hen sig applåder, ”skön stämning” och dansande människor. Men istället för möter strandskrålaren människor som bara ville ha en vanlig dag på stranden, utan störande inslag.
►LÄS MER: Så fixar du gratis boende på semestern

2. Gnällspiken
Gnällspiken hatar sommaren. Hen tar helst semester i november, och tvingas hen ta semester under sommaren spenderas den stillasittande i hemmet långt från sommarvärmen. Det låter kanske inte så irriterande i sig, men träffar du gnällspiken brakar helvetet loss. En enkel fika leder till en kavalkad av tjat, som börjar vid klagomål om det varma vädret och slutar i evighetsberättelser om hur det minsann brukade vara så mycket svalare förr. Planerar du en sommar med gnällspiken kan du räkna bort strandhäng, öl på uteserveringen och allt annat som är bra med sommaren.
►LÄS MER: Britten: Saker som svenskar bara säger på sommaren

3. Sportfånen
Att ställa frågan ”Såg du matchen igår?” må låta som någonting som bara sägs i filmer, men i sportfånens värld är denna replik en klassiker. För sportfånen handlar semestern om att på bästa sätt passa in de lediga veckorna med fotbolls-VM, OS eller vad det nu är för sportevenemang som pågår just det här året. Att sportfånen gillar sport är inte så irriterande i sig, det irriterande uppstår när du försöker att umgås med sportfånen. Eftersom sportfånen semestrar för sportens skull kräver han (ja, det är nästan alltid en man) att ert umgänge ska gå att koppla till sport på något sätt.
►LÄS MER: Mindre stress med spontan semester  

4. Grillkungen
Du känner igen grillkungen på lukten och röken som sprider sig högt över kvarteren. När sommaren kommer förvandlas grillkungen, som aldrig annars visar intresse för matlagning, till en självutnämnd expert på allt som har med grillning att göra.  Grillkungen köper grillolja, marinad och allt kött som går att grilla och kan inte i sina vildaste tankar be någon hjälpa honom i hans uppdrag. Det enda du kan hoppas på är en regnig sommar.
►LÄS MER: Ska du flyga i sommar? Här är städerna med flest förseningar 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset