Sandra Näslund, Frida Hansdotter och Niklas Edin tävlar alla under SM i Skellefteå.
Sandra Näslund, Frida Hansdotter och Niklas Edin tävlar alla under SM i Skellefteå.

Längdskidor, curling, alpint och mycket mer. SM-veckan i Skellefteå är nu i full gång. Tävlingarna kryllar av svenska idrottsstjärnor – här är sex av de allra största.

Charlotte Kalla

Ålder: 30 år.
Gren: Längdskidor.

Med sina fyra medaljer i Pyeongchang var Charlotte Kalla en av Sveriges stora OS-drottningar. Hon invigde hela spelen med att ta guld i skiathlon och fortsatte på den inslagna vägen med tre silver. I den totala världscupen blev det en sjundeplats den här säsongen. Under SM-veckan är Kalla den självklara fixstjärnan och storfavorit i distansloppen. 30-åringen inledde tävlingarna i Skellefteå med att, som väntat, vinna SM-guld på distansen 15 kilometer fritt.

Stina Nilsson under OS.

Stina Nilsson

Ålder: 24 år.

Gren: Längdskidor.

24-åringen var inte sämre än Charlotte Kalla i Sydkorea och fick också stå på pallen vid fyra tillfällen. Guldet tog Stina Nilsson i paradgrenen sprint och två silvermedaljer i stafetterna. Trots det var det kanske bronset på tremilen som var mest imponerande för sprintdrottningen. Hon var länge med i matchen om att vinna den totala sprintcupen under världscupsäsongen, men fick se sig slagen av norska Falla. Lika självklar favorit som Kalla är i distansloppen var Nilsson i sprinten under SM-veckan. På torsdagen vann hon den klassiska sprinten – hennes första SM-guld någonsin.

LÄS MER: Skicrosstjärnan satsar på SM – i alpint

Sandra Näslund

Ålder: 21 år.

Gren: Skicross, alpint.

Hon har dominerat världscupsäsongen totalt och vann förutom skicrosscupen också den totala freestylecupen. Det var hon den tredje skicrossåkaren att göra hittills. Men OS blev en besvikelse för Sandra Näslund, där hon slutade fyra i finalen och var öppet missnöjd efter målgången. Under SM-veckan i Skellefteå kommer 21-åringen förutom skicross också utmana de alpina åkarna i slalom och parallellslalom. Det är ”mest för skojs skull”, enligt Näslund själv.

Sebastian Samuelsson

Ålder: 20 år.

Gren: Längdskidor.

Längdskidor? Läste jag verkligen rätt, tänker du. Men det stämmer. Sebastian Samuelsson, eller ”Silver-Sebbe” som vi känner honom efter OS, valde att satsa på att utmana längdskidåkarna under SM-veckan. 20-åringen inledde äventyret i längdskidor redan på onsdagen på distansen 30 kilometer masstart fristil, men slutade på en blygsam 41:a plats. Under OS tog Samuelsson silver i skidskyttets jaktstart och guld i stafetten.

Skidskytten Sebastian Samuelsson satsar på längdskidåkning under SM-veckan.

Frida Hansdotter

Ålder: 32 år.

Gren: Alpint.

Före OS i Sydkorea sågs Frida Hansdotter fortfarande som ”den eviga tvåan” bakom amerikanskan Mikaela Shiffrin i slalomvärlden. I Pyeongchang var det ombytta roller – Hansdotter tog hand om guldet och Shiffrin missade till och med medalj. Det tillsammans med sju raka pallplatser i världscupen sedan mellandagarna gör att Hansdotters säsong inte kan sägas vara något annat än en succé. På herrsidan ställer en annan guldmedaljör upp – André Myhrer.

Niklas Edin

Ålder: 32 år.

Gren: Curling.

Det blev inget OS-guld för lag Edin i Sydkorea. Skippern Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren föll tungt mot USA i finalen – men fick med sig ett silver hem. När SM-finalerna ska avgöras på måndag är det lag Edin från Karlstad som är de stora favoriterna. Guldmedaljörerna från Sydkorea i lag Hasselborg ställer inte upp på SM-veckan. De är upptagna med att spela VM i Kanada och jagar sin första medalj i ett världsmästerskap.

LÄS MER: Skidparet lägger av – Haag och Jönsson lägger skidorna på hyllan

Fakta: 27 sporter under SM-veckan

Alpinrodel
Alpint (slalom, parallellslalom, storslalom)
Bowling
Casting
Cricket
Crosskart
Curling
Cykeltrial
Danssport
Draghundsport
Freeskiing (big air, slopestyle)
Jujutsu
Klättring
Längdskidor
Puckel (puckelpist, parallellpuckelpist)
Radiostyrd bilsport
Rallysprint
Rallycross
Rullstolsinnebandy
Skicross
Skidorientering
Snowboard (big air, slopestyle)
Stadioncross
Styrkelyft
Squash
Taekwondo
X-trial

Det här är SM-veckan

Sedan 2009 har SM-veckan arrangerats varje år, sommar som vinter, med undantag för OS-åren 2010 och 2012. Det anordnas av Riksidrottsförbundet och SVT tillsammans med respektive värdstad.

Syftet är att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar.

Årets vinter-SM-vecka avgörs i Skellefteå. Det inleddes 20 mars, och avslutas på måndag. 27 olika idrotter finns med på programmet.

SVT sänder tävlingarna.

Källa: Riksidrottsförbundet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset