Orgasmsprej, lösvaginor och analleksaker – det är några av svenskarnas mest omtyckta sexleksaker. Men hur vi leker mellan lakanen varierar en hel del beroende på var i landet vi bor, visar ny kartläggning.

Montage

Det är onlinesexbutiken Passion of Sweden som har sammanställt vilka sexleksaker som svenskarna går i gång på mest. Två favoritprodukter som vi köper mycket av är traditionellt glidmedel och en vibrator som liknar en kanin, som stimulerar både slida och klitoris på samma gång.

LÄS MER: Så många har avbrutet samlag – och så osäkert är det

Men den produkt som verkar få det att hetta till mellan flest lakan är en så kallad orgasmsprej – en produkt som ökar blodtillförseln och som gör huden känsligare så att kvinnan enklare får orgasm. 

– Att sprejen är så populär tror jag dels beror på att många kvinnor faktiskt har problem med att få orgasm, dels att mannen ofta kommer snabbare och att sprejen då kan vara ett sätt att komma i samma fas, säger Viktor Åberg vid Passion of Sweden.

Enligt kartläggningen finns det regionala skillnader vad gäller preferensen av sexleksaker. I Värmland, Östergötland och Västerbotten gillar folk till exempel analleksaker, i Kronobergs län säljs det mest knipkulor, på Gotland spelas det mycket sexspel och i Jämtland verkar lösvaginor vara något som folk går igång på.

LÄS MER: Sexologen: Tänk på det här när du har utomhussex i sommar

Klart är också att bok- och filmtrilogin "Fifty shades of grey" verkar ha gjort starkt intryck i svenska sängkammare. För när filmen hade premiär i februari gick nämligen försäljningen av bondageoprodukter – som handklovar, ögonbindlar, läderpiskor och gagballs – upp med 265 procent jämför med samma månad i fjol. 

– Vi ser en jättestor effekt och det måste ha varit på grund av filmen. Det generella intresset för bondage har ökat och det verkar som att effekten håller i sig, säger Viktor Åberg. 

Allra flest bondgaeprodukter säljs i Västerbottens län, men trenden är lika tydlig i hela landet. Det vanligaste vi klickar hem är ett par klassiska handklovar.

LÄS MER: Alex, 18, säljer sex till äldre kvinnor: ”Många vill ha ungdomar”

– Vill man prova bondage är nog handklovar det man börjar med. Det är det enklaste och kanske det minst skrämmande, och är nog bland det första som folk tänker på när de hör ordet bondage, säger Viktor Åberg. 

Undersökningen är baserad på 16 000 beställningar av de 25 produkter som butiken har sålt mest av under ett år. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa