Att prata i telefon offentligt kan skapa irritation.
Att prata i telefon offentligt kan skapa irritation.

Pratar du i telefon på familjemiddagen eller sms:ar under mötet? Då riskerar du att skapa irritation. Däremot är det fritt fram att snacka i telefon på bussen. Det visar en färsk studie.

En del pratar högljutt i telefon om sin skilsmässa så att alla på bussen kan höra, andra blir irriterade på kompisen som dokumenterar allt med sin mobilkamera.

Mobiltelefonens intåg har suddat ut gränsen mellan privatliv och offentlighet och vad man tycker är ett okej telefonbeteende varierar kraftigt.

►LÄS MER: Kvinnans straff efter att ha kört på cyklist – får inte ha mobil

För att få en bättre bild av hur människor upplever användandet av mobiler i offentliga miljöer har forskningsinstitutet Pew Research genomfört en studie där de intervjuat drygt 3 000 amerikaner, vilket även The Guardian rapporterat om.

Studien visar att risken är stor att uppfattas som oartig om man använder telefonen under familjemiddagen. Endast 12 procent av de tillfrågade tycker att det är okej.

Att använda telefonen ute på gatan anser 77 procent av de tillfrågade är acceptabelt. Likaså att plocka fram den på bussen eller medan du står i kö.

►LÄS MER: Spioner ska sätta dit busschaufförer som pratar i mobil

Däremot tycker bara 38 procent att det är okej att ringa under restaurangbesök.

Vid biobesök och under möten gör du defintivt bäst i att sätta telefonen på ljudlös. Då tycker bara 5 procent att det är acceptabelt att använda den. Och till kyrkan gör du bäst i att inte ta med den alls.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset