Nintendo Wii, Dynamit och robotgräsklippare. Här är några av exemplen på saker som kan kopplas till politikerna.
Nintendo Wii, Dynamit och robotgräsklippare. Här är några av exemplen på saker som kan kopplas till politikerna.

Tycker du att politikerna i riksdagen inte riktigt beter sig på rätt sätt? Då borde du spana in kommunpolitiken.

1. Tjänstemannen i den norrländska kommunen som skaffade ett falskt konto på ett HBTQ-nätverk och sedan förtalade en politiker.

När tjänstemannen väl hade sitt konto på plats påstår han sig sedan ha börjat chatta med ett oppositionsborgarråd som är moderat politiker som är aktiv på landstingsnivå. Strax därefter skickades utdrag ur chatten till både medier i kommunen och till politikerns partikollegor.

Politikern smutskastades och misskrediterades. Agerandet anmäldes och polisen listade ut vem som låg bakom. Tjänstemannen insåg att han gjort några riktigt dumma grejer och erkände därför förtal av politikern. Nu får han böta 15 000 kronor. 

 
Facebook

2. Kommunikationschef i norra Sverige som anklagas för att ha internetkrigat med hjälp av en fejkad profil.

Den fejkade profilen uttalade ofta stöd för en specifik person inom kommunen. Bilden var stulen från internet och profilen hade flera gemensamma facebookvänner med personen i fråga. När SVT ringer vill han inte kommentera frågan och vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna som säger att det är han som haft facebookprofilen.

Dagen efter SVT-nyheten försvann facebookprofilen. Den anställde tjänstemannen passade samtidigt på att hävda hur han är oskyldig.

SVT ställde mannen till svars.

Varför sa du inte det här igår? 

– Du var så inne på att det var jag och jag ville se var det tog vägen. När ni publicerade valde jag att skriva ett eget inlägg, säger han till SVT.

Knifestore.se

3. Kristdemokraten som älskar att bära kniv.

Den kristdemokratiske fullmäktigeledamoten i norra Sverige gillar verkligen att bära kniv. Faktum är att han gillar det så mycket att han bar kniv på kommunfullmäktigesammanträdet.

Det uppskattades inte särskilt mycket av polisen och partimotståndaren Katharina Hahlin som under fullmäktigemötet började läsa upp knivlagen. Knivbärandet är en del av hans kultur, menar han. 

TT

En del av tavlan.

4. Den romerska legionärmålarpolitikern i Hörby som är en legendar i den kommunpolitiska sfären.

Han köpte in en målning för 600 000 kronor. På bilden avbildas han själv som en legionär. Dessutom anlitade han sin kompis som konstnär. Idén var nämligen så pass unik att den inte behövde upphandlas, menade kommunalrådet.

Roger/Flickr/CC

5. De två kommunalråden som var på förfest och spontanköpte en tavla för 100 000 kronor.

Tavlan föreställde Beatles på besök i Eskilstuna.

— Det är en krona per kommuninnevånare. Jag tycker inte att det var orimligt, säger Magnus Johansson till Eskilstunakuriren.

En del av kommunens invånare höll inte med. Det ena kommunalrådet köpte tillbaka tavlan för egna pengar efter att ha fått skarp kritik.

Den värmländske kommunstyrelseordföranden som köpte en robotgräsklippare, TV-spel, fyra sommardäck, en dator, en symaskin och ”diverse sågar, borr och verktyg”för skattepengar.

– Jag hade gått över gränsen och det kändes inte bra, säger kommunalrådet till SVT.

TT

6. SD-politikern som greps med 550 kilo sprängmedel i bilen.

Förra sommaren greps en sverigedemokrat i Halland efter att ha haft 550 kilo dynamit i en lada. Men frukta icke, enligt polisen var syftet helt fredligt. ”Han har inte något brottsligt uppsåt med innehavet, säger mannens försvarare till TT.

Mannen greps misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Politikern sa tillfälligt upp sina uppdrag, enligt TT. 

Stefan Jurca/Flickr CC

7. Politikerna i Staffanstorp som drack och reste till Cannes för totalt över 400 000 kronor.

Året innan mässan kom det upp ett förslag i kommunfullmäktige. När kommunen ska representera är det alkoholfritt som gäller, tyckte personerna bakom förslaget. 

Tre av resenärerna höll inte med, enligt uppdrag granskning. Man får ha alkohol. ”Enligt min uppfattning är det skånska traditioner och seder som ska gälla, det är inte svårare än så”, sa en av politikerna som röstade emot förslaget.

Knappt ett år senare åkte man till Cannes och betalade boende och sprit för över 400 000 kronor. En motiverad kostnad, menade S-politikern. De jobbade ju nämligen. 

—I den här miljön där man umgås med sina ledamöter i styrelsen är det klart att man diskuterar väldigt mycket arbete hela tiden, säger han till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset