Bert Karlsson, Linda Rosling och Arnold Schwarzenegger.
Bert Karlsson, Linda Rosling och Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger, Donald Trump, Paolo Roberto, Bert Karlsson – och nu senast Kanye West. Flera kändisar har med varierande framgång engagerat sig politiskt och en del namn sticker onekligen ut mer än andra.

Kanye West är inte direkt känd för sin anspråkslöshet. Han tycks snarare leva efter devisen ”The sky is the limit”. Natten till måndag tog rapparen emot ett pris på MTV Music Awards och passade då på att meddela att han nu har siktet inställt på Vita huset.

Om han verkligen bestämmer sig för att kandidera återstår att se, men han är långt den enda inom nöjesindustrin att ta steget in politiken.

Här är några andra svenska och utländska kändisar vars politiska engagemang fått många att höja på ögonbrynen.

► LÄS MER: Snabbguide till presidentvalet i USA – detta har hänt

Paolo Roberto
Den förre detta proffsboxaren och numera mångsysslaren Paolo Roberto försökte i valet 2012 knipa en riksdagsplats för Socialdemokraterna. Trots en ambitiös personvalskampanj räckte det inte hela vägen.

Wyclef Jean
Haitisk-amerikansk musiker, producent och skådespelare. Meddelade i augusti 2010 att han kandiderar i presidentvalet i hemlandet Haiti. Ett valråd på nio personer nobbade dock hans önskan.

► LÄS MER: Kanye West siktar på Vita huset

Bert Karlsson
Grundade i februari 1991 det högerpopulistiska partiet Ny demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. Tog sig samma år in i riksdagen med 6,7 procent av rösterna för att i det efterföljande valet förlora samtliga mandat. Den forne skivbolagsdirektören och politikern driver i dag flera flyktingboenden.

Donald Trump
Den skandalomsusade fastighetsmiljadären är för de flesta svenskar kanske mest känd för sin medverkan TV-program som "The Apprentice". Tillkännagav i juni att han vill representera republikanernas i presidentvalet 2016.

Linda Rosing
Känd från dokusåpan Big Brother och för sin karriär som glamourmodell. Linda Thelenius, förre detta Rosing, meddelade 2006 hon att hon skulle ge sig in i politiken som partiledare för Unika partiet. Den politiska karriären blev kortlivad och enligt Svenska dagbladet ska hon i sin blogg ha hävdat att hon aldrig tog det särskilt seriöst.

► LÄS MER: Hillary Clintons feministkudde gör succé – sålde slut på några timmar

Arnold Schwarzenegger
Amerikansk skådespelare och kroppsbyggare som 2003 kandiderade och till mångas förvåning valdes till guvernör i delstaten Kalifornien 2003. 2011 lämnade han politiken och gjorde comback i Hollywood.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik