Mel Gibson och Brad Pitt.
Mel Gibson och Brad Pitt.

Trodde du att Brad Pitt eller Leonardo DiCaprio låg i topp när det gäller att dra in mest pengar till sina filmer? Då trodde du fel. Här är den oväntade listan med de mest lönsamma skådespelarna.

Den mest lönsamma Hollywoodstjärnan att ha med i en film heter inte Brad, Leonardo eller Johnny.

Enligt en ny undersökning är det i stället Emilio Estevez som drar in mest pengar till sina filmer, skriver The New York Post.

Analytiker från PartyCasino, en del av företaget GVC Holdings, har studerat data från de 100 mest populära filmerna från the box office* från 1980 till 2017 för att undersöka vilken skådespelare som varit en av huvudrollerna i minst 10 filmer som har dragit in mest intäkter i förhållande till filmens budget.

LÄS MER: ”Stone toppar skådespelarnas lönelista 2017”

För varje dollar spenderad i filmerna där Emilio Estevez har varit huvudrollen har filmerna genererat 6,7 dollar i intäkter. De övriga skådespelarna i toppen är också oväntade namn, skriver NY Post.

Jean-Claude Van Damme drar in 4,3 dollar för varje spenderad dollar, Mel Gibson 3,5 dollar och Tyler Perry 3 dollar.

Lika förvånade över resultatet om skådespelarna som är mest lönsamma att ha med i en film blev analytikerna när de skulle undersöka vilka stjärnor som drar in minst pengar.

Brad Pitt genererar enbart 10 cent tillbaka för varje spenderad dollar, vilket gör honom till den minst lönsamma skådespelaren i Hollywood. Johnny Depp (20 cent), Robert De Niro (24 cent), Hugh Jackman (25 cent) och Anthony Hopkins (26 cent) är de andra stjärnorna på listan över de minst lönsamma.

Bland kvinnliga Hollywoodstjärnor är Rose Byrne mest lönsam med 9,8 dollar, följt av Regina Hall, 3,5 dollar och Octavia Spencer, 2,9 dollar.

En representant för företaget säger till NY Post att anledningen till att de inte har mer data om kvinnliga skådespelare är att ”kvinnor, tyvärr, är mindre troliga att vara ”top billed”-skådespelare i en film”.

*Mängden pengar som dras in från biljettförsäljningen. 

LÄS MER: ”Filmuppföljare går sämre än väntat”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om film