Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Här är svaret.
Var åt man bäst, drack godast och, inte minst, var fick man allra oftast den där upphöjda livskänslan som man nästan bara kan få genom att gå ut på krogen? Här är svaret.

Metros matskribent Anna Berghe har gått igenom sitt krogår och när röken lagt sig och allt är sagt och gjort så är det följande restauranger som vinner Metros matpris Guldgloben.

Det har varit ett spännande utvecklande matår i Skåne/ Öresundsregionen 2016. Restauranglivet växer så det knakar. Tillvaratagandet av hela råvaran, oavsett djur eller växt har dominerat kraftigt. Grönsakerna har fått en betydligt starkare roll och hamnat mitt på tallriken istället för vid sidan av. Utbudet av mer lågalkoholhaltiga drycker har fått bredare utrymme. Medvetenheten och ifrågasättandet har ökat hos konsumenten i takt med att vi blir bättre och bättre på att gå ut och äta. Nedan följer en sammanfattning av årets bästa krogar på den skånska matkartan.

Årets finkrog – 108, Köpenhamn

108

Foto: Pressbild

Kristian Baumann har med med crew lyckats skapa ett tillhåll för alla med intresse för innovativ nynordisk mat i kombination med viss utomeuropeisk touch och human prisbild. Hit tar man med fördel sin käresta, vänner eller familj för en afton av ren och skär hygge.

Årets asiatiska – Noodle House, Köpenhamn

noodlehouse2

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Bakom en anonym dörr på nummer 23, på en tvärgata till Istegade, ett stenkast från Köpenhamns hovedbangård ligger den anspråkslösa ljusa lilla lokalen En autentisk kantonesisk diamant där ägarparet, tillsammans med sina två medarbetare lägger själ och hjärta i smak, textur, råvara och hantverk. Kinakäk på riktigt.

Årets vegetariska – Raw Food House, Malmö

Raw food house kopia

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Raw Food är en livsstil. En till början utskällda trend som idag finns med som inslag på många kända krögares menyer landet över. Att arbeta med gröna råvaror utan varm tillredning är begränsande och kräver hela tiden uppfinningsrikedom och tålamod. Det har dagens krog lyckats mycket väl med. Man blir garanterat mätt och belåten med stor dos av inspiration med hem för mer grön matlagning. Det mår både vi och vår miljö bättre av.

Årets nykomling – Damaskus, Malmö

damaskus Olle Enqvist

Foto: Olle Enqvist

Låt er ej luras av utsidans bildkavalkad och den spartanska inredningen. Ett stenkast från Södervärn med eko av Möllevångstorgets sjudande torghandel ett kvarter bort, huserar sedan i april i år Damaskus med mor och dotter från Syrien bakom kastrullerna. Vällagade anrättningar från en matkultur som sorgligt nog är på väg att försvinna helt. Shishbarak, de fyllda pastaknytena med lammfärs i syrlig yoghurtsås är i sig värd en omväg.

Årets värt en omväg – Holy Smoke, Nyhamnsläge

holysmokes

Foto: David Back

Det ser på långt håll ut som en stor svart låda av plåt. Nära påminner det om en liten stad någonstans i den amerikanska södern. De som arbetar här vandrar runt, småpratar lite med oss gäster, röker kött och fyller på ved. De har lyckats skapa en fristad mitt ute på den vackra nordvästskånska landsbygden och satt den amerikanska barbecuen både på Kullabygden- samt den internationella matkartan. En skånsk pärla väl värd en omväg. Holy YES!

Årets pizzarestaurang – Pizza Dal Sud, Malmö

pizzadalsud

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Autentiska napolitanska pizzor när de är som allra bäst.

” Den glade pizzabagare uti Malmö stad,
ja, om ni besöker honom blir garanterat mage glad
Han vårdar sin deg med stor omsorg, och arbetar med fröjd
Råvarufokus ökar varans värde samt kvalité och gör köparen mycket nöjd. ”

Årets restaurang – Lyran, Malmö

lyran

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Mätt och hänförd lyckas krögarparet med personal på ett ambitiöst men avslappnat familjärt sätt skapa magi baserat på kunskap och råvaror här och nu till en ytterst vänlig prisbild. Det går inte annat än att trivas här.
Jag vågar mig på att benämna denna färska tvååring till en av den skånska mathimmelns absolut starkast lysande stjärnor just nu.

Årets lunch – Anita på Börringekloster, Svedala

borringe

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Anita med team har lyckats väl med att skapa en mötesplats där råvara och smak går hand i hand med vad säsongen har att erbjuda. Sväng av E65:an i höjd med Sturup nästa gång du passerar. En garanterat välsmakande pärla i den skånska myllan.

Årets brunch – Lanthandeln i Torna Hällestad, Lund

tornalanthandel

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Byborna gjorde själva slag i saken och tog för två år sedan över den gamla lanthandeln i Torna Hällestad. Det gjorde dem med bravur och varje lördag dukas en eminent alldeles lagom stor brunch upp med ekotänk och lokalt producerade råvaror. En brunch skapad med hjärta och hjärna till mycket överkomligt pris i kombination med miljö, som inte enbart gör hönor och kossor glada. Torna Hällestads Lanthandel innehar garanterat en av de absolut bästa bruncherna Skåne. Landet vs. Stan 1-0.

Årets budget – Hummus Bar, Lund

hummus

Foto: Olle Enqvist

Hummusen är härligt poröst med lagom balanserad nötig eftersmak av tahinin. De marinerade auberginerna har en frisk eftersmak av citron. Mest glada blir vi för Shakshukan. Under en pikant tomatsås med sting gömmer sig ett perfekt pocherat ägg med krämigt skön gula. Det är befriande att se ett ställe med hjärta och värme i sitt kök där det dessutom går snabbt att få sin mat. Ett behövligt inslag i omkringliggande snabbmatsställen. Om Malmö är Falafelstaden är Lund Hummusstaden.

Årets helhetsupplevelse – Talldungens Gårdshotell, Brösarp

talldungens

Foto: Hugo Nabo

Talldungen liknar inget annat jag mött under mina mat- och dryckesupplevelser runtom vårt vackra skånska landskap. Tillsammans med sin personal har krögarparet från Uppsala lyckats skapa en liten juvel med hjärta, personlighet, utmärkt service och human prisbild i Sveriges egna Nangijala. Men du behöver inte dö för att nå ”andra sidan av stjärnorna”. Allt som räcker för att njuta en sommarkväll är att stuva in de du gillar allra bäst, stora som små, och ta bil eller buss till Bengtemöllevägen 7, Brösarp, Skåne.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset