Papi är en av restaurangerna som Anna Berghe tipsar om.
Papi är en av restaurangerna som Anna Berghe tipsar om.

Italiensk mat är älskad och omtyckt världen över. Här är Metros matkritiker Anna Berghes bästa tips i Malmö och Köpenhamn.

Papi

Adress: Gibraltargatan 6, Malmö
Öppettider: Mån – Tors 10 – 19 Fre 10 – 21 Lör 10 -16 Sön 10 – 17 Prisklass: Budget / Mellan

Malmö kan stoltsera med en riktigt stilig saluhall med högkvalitativt utbud. Här finns stans färskaste italienare, döpt efter dess ägare, alla pappor. Vällagad mat utan krusiduller där närproducerade råvaror myser med de italienska köket . Lunch för strax under hundralappen och mellanrätter som även går att få i smakbomb, till antal tre. En välgjord ravioli med kastanj och radicchio, ljuvliga boquerones med stekt foccacia toppat med bitterskön agretti och husets signatur arancini, de gyllenbrunt friterade risottobollarna. En handfull viner och öl utgör dryckesutbudet. Ställets finfina lilla charkdisk erbjuder ett litet men omsorgsfullt valt sortiment där en culatello lufttorkad i 36 månader förför. Stadens bästa italienare just nu.

LÄS MER: Här är Skånes bästa krogar

L ́Enoteca

Adress: Västergatan 6 C, Malmö
Öppettider: Tis -Tor 16 – 00 Fre 16 – 01 Lör 15 – 01 Prisklass: Budget

En av stans mer populära dryckesställen, ses nog främst av många som renodlad vinbar. Men utöver förstklassig vinkunskap, generöst dryckesutbudet och varm personlig service, finns ett litet kök som serverar 2-3 varma rätter och tilltugg. En fint tillredd melanzane alla parmigiana, lasagne eller varför inte en rustik enkel skönt komponerad charkbricka. En mysig osteria där få enkla italienska rätter mättar mage i kombination med fördjupning i vinernas vackra värld.

Rufino Osteria

Adress: Strandgade 14, Köpenhamn Öppettider: Mån – Lör 18 – 23 Prisklass: Mellan

Det finns ett väletablerat utbud av riktigt bra italienska krogar i Köpenhamn. Ett skönt tillskott hittar ni i Christianshavn, som sedan drygt ett år serverar klassisk rustik italiensk mat med finess. Den mysiga avslappnade atmosfären, behagliga dofter från de öppna köket där handgjord pasta i olika format och andra prima lokala råvaror blir till delikata anrättningar. Husest vinlistan är lika personlig som menyn. Ett riktigt hyggesställe att trivas på och återvända till där smakerna verkligen sitter som en smäck. Tryffelpastan är värd ett besök i sig.

LÄS MER: Här är Skånes bästa bruncher

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset