Var ska vi gå ut och äta? Vet ni någon bra restaurang? Metro har samlat de restauranger i Malmö och Köpenhamn med omnejd som fått högst betyg av matkritikern Anna Berghe och ger er svaret på dessa ständiga frågor.

Betyg 5

1. 108

"Ett tillhåll för alla med intresse för innovativ nynordisk mat i kombination med viss utomeuropeisk touch och human prisbild. Hit tar man med fördel sin käresta, vänner eller familj.", skriver Metros matkritiker Anna Berghe. 

2. Hos Joel & Astrid

"En afton hemma hos Joel & Astrid är en resa i smak, textur, personlighet och spännande möten. Förutom att både tunga, näsa och öga tränas i nya smakkombinationer, råvarorna är av högsta kvalité, säsongsbetonade med enbart dessert som tema, spelar mötet med nya människor lika stor roll"

3. Talldungen

"En sötsur välbalanserad sådan i alldeles lagom storlek som rundar av en afton av anspråkslös perfektion. Talldungen liknar inget annat jag mött under mina mat- och dryckesupplevelser runtom vårt vackra skånska landskap."

Betyg 4

4. Taquerian i Lund

"Alla fyllningar omsluts av husets egna tortillabröd bakat på mexikanskt limesyrat majsmjöl och pressad i tortillapress. Det är välgjorda bröd bortom de e-ämnesfyllda vetevarianterna som täcker hyllorna i livsmedelsbutikerna. Mer autentiskt än såhär går nästan ej att finna i vår del av landet om du inte tillhör skaran med en press hemmavid."

5. Raw food house

"Att arbeta med gröna råvaror utan varm tillredning är begränsande och kräver hela tiden uppfinningsrikedom och tålamod. Det har dagens krog lyckats mycket väl med. Och till alla er som passerat förbi, sneglat in och gått vidare. Tänk om."

6. Cirkus

"Menyn, är likt en cirkus, gränsöverskridande och bjuder in till en crossover av olika kök. Klassiker som ostron, råbiff på dovhjort och kantarelltoast delar plats med rawfood-inspirerad pumpacrudité och en flört med Asien i form av både ramen och högrevsanrättning med kimchi."

7. Hummus bar

"Det är befriande att se ett ställe med hjärta och värme i sitt kök där det dessutom går snabbt att få sin mat. Ett behövligt inslag i omkringliggande snabbmatsställen. Om Malmö är Falafelstaden är Lund Hummusstaden"

8. Söder om Småland

" Jag ler när de första tuggorna tas. Detta torde vara en av de bättre råbiff som serverats mig på länge. Oxen är av toppkvalité omsorgsfullt behandlad för hand."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset