Eva Arlander på Läkemedelsverket.
Eva Arlander på Läkemedelsverket.

Sedan avskaffandet av apoteksmonopolet 2009 har både utbudet och priserna på apoteken förändrats. Flera apotek har egna varumärken som konkurrerar med de väletablerade läkemedelsföretagen. Priset skiljer sig trots att den verkande substansen är densamma – är det någon skillnad, eller lurar man sig själv på pengar när man väljer det dyrare alternativet?

Metro har jämfört innehållet i värktabletter som innehåller samma verkande substans, fem stycken med paracetamol och fem stycken som innehåller ibuprofen. Innehållsförteckningen skiljer sig väldigt lite mellan de jämförbara preparaten, och enligt Läkemedelsverket är det ingen skillnad man märker av.

– I princip är paracetamol i tablettform lika i form av det verksamma ämnet, hur snabbt de verkar och de tas upp av kroppen, säger Eva Arlander, enhetschef på Läkemedelsverket.

Det som kan variera mellan tabletterna är olika tillsatsämnen med samma egenskaper, som det kan vara bra att hålla koll på om man är överkänslig eller allergisk mot något. Samma sak gäller tabletter som innehåller ibuprofen.

– Om man bortser från särskilda allergier är också de likvärdiga när det kommer till effekt och säkerhet.

LÄS MER: Här är den riktiga skillnaden mellan Ipren och Alvedon

Dock är det stora skillnader på biverkningarna mellan de olika verkningsämnena paracetamol och ibuprofen. Överdosering av paracetamol kan ge bestående leverskador som kan leda till död eller levertransplantation. Överdosering av Ibuprofen är inte dödligt på samma sätt, men kan istället leda till försämrad astma, hjärtproblem, magbesvär och minskad möjlighet att bli gravid.

Går det att säga att det ena är farligare än det andra?

–Nej, biverkningarna är relaterade till vilka verkningsmekanismer medicinen har. Följer man doseringsintervallerna anses de båda säkra, men har man haft magsår eller är allergiker ska man se upp med ibuprofen, säger Eva Arlander.

Jämförda produkter

Paracetamol 500 mg/20 tabletter
Paracetamol Apofri, 33,5 kronor
Panodil, 39 kronor
Alvedon, 39 kronor
Pamol, 31 kronor
Paracetamol Orifarm, 33,5 kronor

Ibuprofen 400 mg/30 tabletter
Ibuprofen Apofri, 42 kronor
Ibumetin, 46,5 kronor
Ipren, 53 kronor
Ibuprofen ratiopharm, 38,5 kronor
Ibuprofen Orifarm, 42 kronor

Källa: www.apoteket.se, www.apotekhjartat.se

LÄS MER: Fortsatt ökning av paracetamolförgiftning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset