På Anna Whitlocks gymnasium kommer det finnas 20 privata omklädningsrum med tillhörande duschar.
På Anna Whitlocks gymnasium kommer det finnas 20 privata omklädningsrum med tillhörande duschar.

Många unga upplever omklädningsrum som otrygga platser. Nu vill en nybyggd gymnasieskola se till att alla känner sig bekväma – därför bygger de 20 privata omklädningsrum med tillhörande duschar.

På Kungsholmen i Stockholm byggs just nu Anna Whitlocks gymnasium som kommer bli stadens största gymnasieskola. På grund av platsbrist kommer det inte att byggas någon gymnastiksal – i stället är tanken att en stor del av idrottslektionerna ska genomföras utomhus.

Däremot planeras 20 privat omklädningsrum med tillhörande duschar och 120 förvaringsskåp åt eleverna. Utbildningsförvaltningen i Stockholm har beslutat om en satsning på 2,9 miljoner kronor för byggnationen av båsen och duscharna. En anledning till att skolan inte bygger vanliga omklädningsrum är att många elever känner sig otrygga i dem.

– En del upplever att det är otryggt i omklädningsrummen och en del väljer att inte duscha medan andra hellre tar med sig kläderna in på toaletterna. Vi vill gärna att eleverna känner sig trygga i omklädningsrummen och då var det här en lösning som möjliggjorde det, säger skolans administrativa chef Anna Nyberg.

LÄS MER: Flickor och pojkar duschar tillsammans i skolan – förälder rasar

Enligt henne blir det Stockholms stads första icke-binära omklädningsrum – i alla fall i skolmiljö. Att eleverna kan tvingas vistas i vanliga omklädningsrum i andra sammanhang kommer skolan också att ta hänsyn till.

– Vi kommer att prata om trygghet och gott kompisskap men vi måste också förhålla oss till verkligheten som är att omklädningsrum är ett av de ställen där folk upplever mest otrygghet. Kan vi bygga bort det när vi bygger en ny skola så gör vi gärna det. Det är klart att man kan önska att världen var på ett annat sätt, säger Anna Nyberg.

Ytterligare en anledning till de privata båsen är att det inte finns plats för två omklädningsrum med tillhörande duschar på skolan, enligt Anna Nyberg.

I en undersökning som organisationen Friends genomförde 2015 svarade 10 procent av eleverna i sjätte till nionde klass att de känner sig otrygga i omklädningsrum.

På sikt kommer det att finnas 2 320 elevplatser på Anna Whitlocks gymnasium.

LÄS MER: Det här händer om du inte duschar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skolan Gymnasiet