Sex personer som förmodligen skulle ha röstat på nazistiska Svenskarnas parti i EU-valet lade i stället sina röster på det icke existerande ”Svenkarnas parti”. Och det är inte ovanligt att det stavas fel på röstsedlarna. ”Det skrivs väldigt mycket konstigt”, säger en handlägger på Valmyndigheten.

TT

Vid EU-valet röstade omkring 400 svenskar på småpartier som inte hade beställt några valsedlar, visar preliminära siffror från valmyndigheten. Medan det nazistiska Svenskarnas parti fick 42 röster valde sex personer att lägga sin röst på det icke existerande ”Svenkarnas parti”.

På resultatlistan finns även det fiktiva Kalle Anka Partiet, vars hjärtefrågor är fri alkohol och bredare trottoarer, som fick tre röster i EU-valet i år.

►LÄS ÄVEN: Fi klumpas ihop med nazister och brottslingar

Ett annat parti är Satanistiskt initiativ, som fick tio röster.

Det finns även flera olika versioner av Kristna Värdepartiet som har fått ett antal röster,  som till exempel ”kristina värde partiet”, ”Kristna värde partiet” och ”Kristna värdepariet”.

Och enligt Valmyndigheten är det inte alls ovanligt att det stavas fel på röstsedlarna.

– Det skrivs väldigt mycket konstigt. Det kan vara svårt att bedöma vad som är misstag och vad som är skämt, säger en handläggare på Valmyndigheten.

►LÄS ÄVEN: Forskning: Rasism hör ihop med låg intelligens

När rösterna räknas är det upp till var länsstyrelse att göra en bedömning av det som står på valsedeln.

– Det brukar vara så att om man med säkerhet kan fastställa att personen har skrivit fel så kan det göras undantag. Men man vet inte alltid helt med säkerhet, och då kan rösten läggas på ett annat parti.

Enligt Valmyndigheten är rösträkningen fortfarande inne i ett tidigt skede och det kan hända att vissa röster senare kommer bedömmas om.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014