Kombinationen av tecken kan slå ut din Iphone. Bilden är ett montage.
Kombinationen av tecken kan slå ut din Iphone. Bilden är ett montage.

En speciell kombination av tecken skickat i ett sms kan slå ut din Iphone eller läsplatta, rapporterar The Guardian.

Det är en bugg i Apples operativsystem iOS som har upptäckts av flera Reddit-användare, rapporterar The Guardian.

Vem som helst kan få din Iphone att krascha – genom att skicka ett sms med en viss typ av icke-latinsk text. När telefonen tar emot sms:et stängs den av och startas om.

Buggen verkar uppstå på grund av hur så kallade banner notifications, det vill säga aviseringar som du drar ned från ovansidan av skärmen för att se, fungerar. När meddelandet innehållet ordet ”power” som i det här fallet och innehåller de arabiska tecknen på raden under tvingas aviseringen byta ut några av de arabiska tecknen mot ”…” vilket får mobilen att ”ge upp” och starta om.

Ordet behöver inte vara ”power” som i det spridda exemplet, utan kan vara vilket ord som helst som är långt nog och består av bokstäver från det latinska alfabetet.

– Vi känner till ett problem i Imessage orsakat av en specifik serie av bokstäver och vi kommer fixa till det i nästa mjukvaruuppdatering, säger en talesperson för Apple till The Guardian. 

Buggen leder i vissa fall till att messenger-appen på Iphonen överhuvudtaget inte fungerar. Redan nu har privatpersoner lyckats lösa problemet.

Lösningen består av att du ser till att få ett nytt meddelande, vilket får den gamla aviseringen med det farliga meddelandet att försvinna. Du kan antingen göra det genom att be någon att skicka dig ett sms, eller genom att du skickar dig själv ett sms via rösttjänsten Siri.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset