Numera finns det något för alla smaker. Metros vin- och matexperter har tagit hjälp av fyra vänner för att sätta betyg på ett gäng boxviner av skiftande kvalitet.

Betygen hittar du i bildspelet ovan.

Bag in box, BIB, boxvin, campingbox, lådvin... kärt barn har många namn. Sedan början av 2000-talet säljs det mycket boxar i Skandinavien. Något som har inneburit att vi nu har ett brett utbud med något för alla smaker.

Vilka är sommarens bästa boxviner? Det skall vi reda ut åt er, eller i alla fall berätta vad vi tycker.

Vilket glassigt jobb ni har tänker ni. Jovars, vi klagar inte. Men det gäller att rättvist kunna hålla tungan rätt i mun när man ska jobba sig igenom så många smaker.

Det gäller även att spotta, för annars blir det inte helt berättigad arbetstid. Så spotta och skölj. 

Så här testade vi:

Lisa Öberg som är en  kunnig, erfaren sommelier med otroligt bra fingertoppskänsla fick hålla i rodret.

Vi andra, som bestod av mig Kristin Johansson, Michael Krantz samt fyra vänner som vi klassar in i facket vanliga Svenssons som uppskattar mat och dryck. 

Det är jättekul att prova vin med Lisa.  Hon kan nämligen få en att upptäcka  smaker, dofter och karaktärer som man inte visste att man kunde känna.

Plötsligt står man där och nickar som ett fån för att man äntligen känner igen alla de där tonerna av ditt och datt som man bru kar fnysa åt. Stramt, kåda, mineral, fattoner, oxiderade äpplen, elegant fast även ganska dammigt, fylligt och generöst med gröna marmeladkulor. 

Nu skall jag inte göra narr av de vinkunnigas hemliga språk, för det är svårt att sätta ord på smak och upplevelse. Samt för den kunniga blir det så klart en annan innebörd. Men för oss andra kan det vara svårt att ta till sig.

Lisa som kan det hemliga språket höll i provninge n och hjälpte oss och känna smaker, toner, närvaro och allt annat förutom att styra oss mot vad vi skulle smaka. Tycka fick vi göra själva.

För det är väl det en recension egentligen är, vad någon tycker. Vi tycker och uppskattar olika, det är väl egentligen det enda vi verkligen kan enas om allihopa. Sedan är det givetvis många  fler saker som spelar in när vi upplever en smak.

En vacker, svensk sommarkväll med brasa och vänner kan nog få det mesta att smaka gott. Därför känns det som att vi fick en ganska rättvis bild när vi lika ofta tyckte lika som att vi tyckte helt olika. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset