En bild på Sudan från i somras.
En bild på Sudan från i somras.

Den 44 år gamla nordliga trubbnoshörningen Sudan är den sista hanen av sin art. Nu sprids en känslosam bild på Sudan i sociala medier.

Noshörningshanen Sudan och två honor av hans art tros vara de sista levande trubbnoshörningarna, även kallat vita noshörningar, i världen. De bor i reservatet Ol Pejeta i Kenya och skyddas av parkväktare med tunga vapen dynget runt för att hålla tjuvjägare borta.

Även om det har varit känt i flera år att arten är utrotningshotad har Sudans levnadssituation återigen hamnat i fokus efter en viral tweet, skriver bland andra People.

LÄS MER: ”Noshörningen Sudan är den sista av sin art – får livvakter dygnet runt”

Tweeten kommer från biologen Daniel Schnedier, som har lagt upp en bild på Sudan med texten: ”Vill du veta hur utrotning ser ut? Det här är den sista manliga nordliga trubbnoshörningen. Den sista. Aldrig mer”.

Tweeten har retweetats drygt 44 000 gånger i skrivande stund.

Forskare jobbar hårt för att säkerställa att Sudan inte ska förbli den sista hanen i sitt slag. Men medan det alltid finns en chans att Sudan kan föröka sig med någon av honorna, Fatu eller Najin, är Sudan en gammal noshörning med minskande antal spermier. Man försöker nu komma på en möjlig IVF-behandling för att bevara arten.

LÄS MER: ”Damien, 57, år före detta soldaten som kämpar mot tjuvjakt”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset