Städexperten Marléne Eriksson tycker inte att man ska storstäda precis innan jul – då ska man istället mysa med nära och kära.
Städexperten Marléne Eriksson tycker inte att man ska storstäda precis innan jul – då ska man istället mysa med nära och kära.

Julen är för många förknippat med mycket krav, städningen är ett av dem. Men städexperten Marléne Eriksson tycker att man ska stressa ner. "Under julen ska man njuta", säger hon.

Att fara runt med dammsugare och mopp, putsa fönster och dammtorka i varje vrå är inget som städexperten Marléne Eriksson, känd från TV4:s program ”Rent hus” och vd för städföretaget Fejax, tycker att man ska syssla med inför jul.

– Det är inget jag rekommenderar, det är ingen som vill göra det inför jul. Har man storstädat där på hösten och gjort det grövsta så räcker det med en vanlig veckostädning inför jul.

Vad är skillnaden på en storstädning och en veckostädning?

– Det är som två skilda världar. En storstädning är nästan som en flyttstädning och är väldigt omfattande. Då städar man bland annat bakom element, dammar väggar och tak och tar bort spindelväv. Man torkar hela dörrar, lister och runt fönster och fönsterkarmar, säger Marléne Eriksson.

LÄS MER: Så mycket kan ditt slitage och dålig städning kosta dig när du flyttar

En vanlig veckostädning innefattar bland annat damning, dammsugning och våttorkning av golven. Och det allra viktigaste för en ren känsla – kök och badrum.

– Kök och toalett är alltid det viktigaste ur just renlighetssynpunkt och i köket ingår förstås att städa ur kylskåpet och kasta det som ska kastas. Sen får man inte glömma barnkammaren.

Till jul tycker Marléne Eriksson att fokus ska ligga på annat, så som att mysa med familjen, släkt och vänner. För att det ska vara möjligt rekommenderar hon att under årets gång ha ett schema där alla familjemedlemmar har sina sysslor under veckan.

LÄS MER: Så kan du städa miljövänligt

Men om man ändå måste sista minuten-städa, vad ska man satsa på då?

– Hinner du inte göra något annat är det fortfarande köket och badrummet som är viktigast. Se till att hallen är fin också så det inte ligger skor och jackor slängda, det ger ett välkomnande och inbjudande intryck. Dammsug, moppa och tänd lite ljus och njut utav kaffet.

Oavsett om det är en riktig storstädning eller en veckostädning som det handlar om har Marléne Eriksson två knep för att städningen ska bli roligare.

– Lyssna på bra musik. Man ska ha bra musik när man städar så man kan dansa runt lite med dammsugaren. Sen är det bra att ha ett belöningssystem, att man bestämmer i familjen att efter vi har gjort fint tillsammans tar vi och dricker lite kaffe eller har en myskväll. Det är viktigt att ha något att se fram emot, säger hon.

LÄS MER: Par som delar lika på hushållsarbetet ligger oftare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jul