Malignt melanom är den farligaste hudcancerformen. Kvinnor får det oftare på armar och ben medan män många gånger får det på bålen.
Malignt melanom är den farligaste hudcancerformen. Kvinnor får det oftare på armar och ben medan män många gånger får det på bålen.

Årligen dör fler personer i malignt melanom än vad som dör i trafiken. Många gånger hade det kunnat undvikas, bara läkarbesöket kommit tidigare. Metro har därför tagit reda på var på kroppen cancerformen oftast dyker upp – och hur du undviker den.

– Cirka 500 personer per år dör i malignt melanom. Huvudskälet till att man får det är ett osunt solande. Man solar intensivt och bränner sig när man är lite yngre, och så får man det 10 till 30 år senare, säger Gustav Christensen, tillförordnad sektionschef på hudkliniken Skånes universitetssjukhus i Lund, till Metro.

Malignt melanom är en av de tre stora hudcancerformerna. De andra är skivepitelcancer och basalcellscancer. Det är även den farligaste och snabbast växande cancerformen.

LÄS MER: Har du bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar och de som inte gör det

Och årligen ökar den med 7 procent.

Men var är då det vanligaste ställena att få malignt melanom på?

– För män brukar det vara på bålen och på kvinnor finns det en viss ökning på underbenen, säger Christensen.

Ada Girinita, överläkare och sektionchef på Tumörenheten Hudkliniken Karolinska Universitetssjukuset, säger till Metro att variationen beror på att män och kvinnor klär sig olika när det är soligt och varmt ute.

– Det är oftare armar och ben hos kvinnor och bålen på män. Män brukar gå lite oftare med bar   överkropp på sommaren och då ökar risken att bränna sig på bålen och ryggen medan tjejerna brukar ha shorts eller kjol och då blir benen mest utsatta.

Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år gammal

Men de elakartade hudförändringarna kan, precis som leverfläckari allmänhet, dyka upp lite varstans, under såväl fötter och under naglar som i ögat, även om det är ovanligt.

– Sen växer de på olika sätt och är olika farliga. Saken med malignt melanom är att det är en farlig sjukdom som vi egentligen kan skära bort lätt, säger Gustav Christensen.

Trots det väntar vi allt för länge med att uppsöka hudläkare.

– De som inte bryr sig är oftast män över 60 år.

Båda hudläkarna understryker hur viktigt det är att testa sig så fort ett födelsemärke ändrar färg, form eller ökar i storlek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset