Soyokaze är en av luncherna Jonas Cramby rekommenderar.
Soyokaze är en av luncherna Jonas Cramby rekommenderar.

En dekadent fredagslunch, ett storstadsromantiskt ramenställe och en äkta lyxlunch här är Metros matskribent Jonas Crambys lunchfavoriter i Stockholm just nu.

Bäst fredagslunch:
Fredagslunchen på Djuret, Lilla Nygatan 5
Finns det något trevligare än en riktigt blöt, lång fredagslunch efter en vecka med hårt arbete och trista skrivbordsluncher? Svar: Nej. I alla fall inte om man någonsin besökt någon av Djuret legendariska fredagsluncher. De arrangeras en gång i månaden, har en löjligt prisvärd tre-rätters, skiftande teman och alldeles för mycket och gott vin och så fort restaurangdelen stänger öppnar baren, så att man omärkligt kan låta dagen glida över till natt. Det är inte fredagslunch om man inte måste ta en halvdag ledig.

LÄS MER: Texmex som är nära klyschorna

Bästa snabblunch:
Totemo Ramen, Sankt Eriksgatan 70
En riktigt bra vardagslunch ska naturligtvis vara god och tillfredställande men den ska också kunna intas ensam, snabbt och sittande med nerböjt huvud längs en lång disk medan trafiken dundrar förbi utanför och ingenstans görs det bättre just nu än på det lilla stället med immiga fönstrena vid St Eriksplan. På Totemo ramen kan man inte bara få ramensoppor av högsta internationell klass, utan även en stor dos livsnjut, storstadsromantik och ofrivilliga ångbehandlingar om man sitter man nära nudelkokarna.

Bästa lyxlunch:
Soyokaze, Frejgatan 3
Kvällstid är Soyokaze en högklassig sushikrog men på onsdag till fredag erbjuder de även en obokningsbar lunch som lätt kvalar in till Stockholm mest exklusiva. Och det menar jag inte på något vräkigt och vulgärt sätt, utan det här är lyx på riktigt. Längs en kort disk sitter man med en handfull andra människor som alla har den duktiga sushikocken Batjargal Ochirbat fulla uppmärksamhet. Säg hur mycket pengar du vill lägga ner, så fixar han något gott till dig, vare sig du har en vanlig lunchbudget eller känner för att äta som en IT-miljonär.

LÄS MER: Här är Stockholms bästa restauranger

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset