Södra teaterns stora uteservering Mosebacke är en klassiker på söder.
Södra teaterns stora uteservering Mosebacke är en klassiker på söder.

När solen skiner i stan vallfärdar vi till uteserveringarna. Som tur är finns det gott om ställen att svalka sig med en drink, äta lite mat och spana på människor. Här är några av de mest somriga.

Lydmar

Gustav Gräll

Lydmars hotell på har en välbesökt uteservering på Blasieholmshamnen där livemusik spelas flera kvällar i veckan och det finns gott om folk att titta på och gott om folk som gillar att tittas på. Men det en del kanske inte vet är att det också finns en stor utomhusterrass som inte riktigt syns utifrån men hittas via restaurangen. Har har du utsikt över Strömmen och är perfekt läge för after works men också lunch och middag.  

Var? Södra Blasieholmshamnen 2, Norrmalm.

Hallwylska palatset

Gustav Gräll

Cornelia Bjerle, bartender på Hallwylska palatset.

På Hallwylska museets innergård mitt i stan finns en uteservering som lockar med generösa öppettider - ända till 02 torsdag till lördag. Uteserveringen är en del av grevinnan Wilhelmina von Hallwyls palats och stämningen är lyxig, skjortorna många och maten komponerad en prisvinnande kock. Fontäner, buskar och mysiga sittgrupper gör Hallwylska palatset till en sommaroas - som genom utfällbara tak och infravärme håller ställningarna även under de mer typiskt svenska sommarkvällarna. DJ:s spelar fler dagar i veckan.

Var? Hamngatan 4, City.

Mosebacketerrassen

Gustav Gräll

Söderklassikern där alla passar in för en aw i en strålande sol och en utsikt över hela stan. Spartanska bänkar och ståbord står utställda över grusplanen och ger plats åt stora sällskap. I ölkiosken finns handplockade ölsorter från små bryggerier – så ölnörden kan impa på sina kollegor med sin specialkunskap. För den som är sugen på högre höjder, bekvämare stolar och champagnebaren med terrass på våning 7.

Var? Mosebacke torg 3, Södermalm.

Trädgården

Gustav Gräll

Johanna Lundström, Lovisa Johansson och Denise Dahlberg på Tärdgården.

Vad vore väl en lista över viktiga uteserveringar utan att nämna Trädgården? Men med den hype som funnits sedan flytten från Kungsholmen till under Skanstullsbron behövs nog ingen närmare beskrivning. Här finns sol, boule, pingis, mat, människor, musik, klubb och drickutbud. Kanske inget för den som vill ha en stillsam aw, men desto roligare för de som gärna är med när aw:n utmynna i en festnatt.

Var? Hammarby Slussväg 2, Södermalm.

Mälarpaviljongen

Gustav Gräll

En favorit på Norrmälsarstrand för den som verkligen vill njuta av solen när den väl visar sig. Uteserveringen med både bar och restaurang ligger ute på en flytbrygga och ger en ordentlig sommarkänsla när man kan dingla med benen ner mot vattnet och titta på båtarna som åker förbi på Riddarfjärden. Med det centrala läget i city blir det ofta snabbt full med kollegor och kompisgäng en sommareftermiddag.

Var? Norr Mälarstrand 64, Kungsholmen.

►LÄS MER:  6 sommardrinkar att briljera med i sommar


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset