Villaägare, glassförsäljare och vindproducenter är några av förlorarna respektive vinnarna i sommartorkan.
Villaägare, glassförsäljare och vindproducenter är några av förlorarna respektive vinnarna i sommartorkan.

Årets varma och torra sommar tas emot med blandad entusiasm, beroende på vem man frågar. Landets bönder har stora problem, medan glassförsäljarna jublar. Här är tre vinnare och förlorare i supertorkan.

Förlorare

Bönderna

Den extrema torkan ställer till det rejält för svenska bönder. Foderbristen gör att många tvingas skicka sina djur till slakt. Slakterierna i sin tur tar endast emot så mycket kött som de kan sälja, vilket ställer till det ytterligare. Situationen har fått ett flertal matbutiker i drabbade områden att försöka stötta bönderna genom att sluta beställa in utländskt kött.

LÄS MER: Matbutiker stoppar allt utländskt kött – vill stötta svenska bönder

Villaägarna

Bevattningsförbud råder i många kommuner, vilket kan leda till konsekvenser för den som behöver rikligt med vatten i sina trädgårdar. Men vattenbristen påverkar inte bara trädgårdsrelaterade bekvämligheter, utan också elräkningarna. Vattenkraftverkens magasin sinar, och mindre vattenkraft betyder högre elpriser.

I juni månad låg elpriset i Sverige på den högsta siffran för en junimånad på tio år, och priserna har fortsatt stiga i juli. För den med en medelstor villa och rörligt elpris kan det handla om flera hundralappar extra i månaden, enligt TT.

LÄS MER: Vattenbristen: 9 tips på hur du sparar vatten

Skogsbrukarna

Torkan har ställt till med stora problem för skogsbruket på flera håll i landet. Dels på grund av de bränder som härjat och totalförstört stora skogspartier, men också på grund av att nya plantor dör i torkan.

– Hälften av årets nya plantor för barrskog riskerar att dö om detta väder fortsätter, säger Oskar Gerdin, skogsinspektör för Mellanskog i Örebro län, till Nerikes Allehanda.

Skogsägare med granar som inte hunnit växa klart tvingas också avverka träd tidigare än normalt, vilket ger mindre klirr i kassan.

LÄS MER: Stor risk för skogsbränder i Sverige: ”Liten gnista kan antända”

Vinnare

Glassförsäljarna

Att glassförsäljningen ökar när det är varmt ute är väl kanske ingen överraskning. Men faktum är att ett flertal glasstillverkare pratar om rekordförsäljningar i år. Under maj månad ökade till exempel glasstillverkaren Triumf sin försäljning med 60 procent mot föregående år. Sia Glass sålde tre miljoner liter mer glass i maj 2018 jämfört med samma månad 2017, enligt Jönköpings-Posten.

LÄS MER: Alkoglass förbjuds i butik – ska bara få säljas på systemet

Vinodlarna

En annan yrkesgrupp som har haft anledning att jubla under sommaren är vinproducenterna. Väderförhållandena har nämligen varit optimala för vindruvan i år.

– Hittills har vi nypt oss i armen och tyckt att det är fantastiskt, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, till TT.

De uppemot 40 yrkesvinodlare som är verksamma i Sverige, främst i Skåne, Halland, Blekinge, Öland och Gotland, kan glädjas åt förmodade rekordskörder under sensommaren och den tidiga hösten.

LÄS MER: Vinskola för dummies

Bryggerierna

Ölet flödar i sommartorkan. Och även om sommarens fotbollsfest varit en bidragande faktor, är det framförallt det varma och torra vädret som ligger bakom.

– Allt det som produceras går i princip direkt ut med lastbilarna, inget hamnar på lagret. I första hand beror det höga trycket på det varma vädret, säger Rose-Marie Herzman, presschef på Spendrups, till Mitt i.

LÄS MER: 6 öler att njuta av i sommar

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset