Hans Nyman och Henrik Havimäki från Karlstad är på plats i Rio för att kolla på brottningen under OS. Värmlänningarna har gjort åtta respektive nio OS. Det här är deras sjätte raka sommar-OS.
Hans Nyman och Henrik Havimäki från Karlstad är på plats i Rio för att kolla på brottningen under OS. Värmlänningarna har gjort åtta respektive nio OS. Det här är deras sjätte raka sommar-OS.

Det började i Atlanta för 20 år sedan. Därefter har kompisarna rest jorden runt för att följa OS på plats.I Rio gör värmlänningarna sitt sjätte raka sommar-OS som Sverigefans.– Det blir som ett gift i blodet – det är svårt att sluta, säger Henrik Havimäki.

De väcker omedelbart uppmärksamhet bland publiken på Carioca arena, där brottare och kampsportare har tävlat under OS. Med breda hattar, kläder i svenska flaggan och knallgula solglasögon är de inte bara publikmagneter – även utländsk press stannar och frågar om intervjuer.

– Det här är vårt sjätte raka sommar-OS. Vi var i Atlanta 1996 och sedan dess har vi åkt till Sydney, Aten, Peking, London – och nu Rio, säger Havimäki.

– Vi gillar att åka på OS. Det så trevligt att få se städerna också, det handlar inte enbart om sporten, säger Hans Nyman.

Inget slår Bolt

Friidrotten gillar de bäst – och bollsporterna.

– Men alltså, 100 meter med Usain Bolt. Det finns inget som slår det. Makalöst var det. Stämningen, alla står dödstysta. Sedan går starten – vilket adrenalin, säger Henrik Havimäki.

Han har gjort åtta OS totalt, Hans Nyman har åkt på nio vilket även inkluderar vinter-OS.

– Folk tycker väl att vi är lite halvcrazy som klär ut oss så här, säger Havimäki och sveper med högerarmen mot sin dräkt, en mycket tajt onepiece med svenska flaggan som motiv.

Kompisarna fortsätter att rada fördelar med att vara trogen OS-resenär. Aten var svårslaget rent sportsligt i och med det svenska friidrottsundret med alla stjärnor, de minns hur välorganiserat allt var i Sydney. Men de medger att det finns en stor nackdel: priset. Förutom flygresor och boende har biljettpriserna stigit rejält.

– Jag är uppe i en biljett på 5 000 kronor, helt fruktansvärt. En A-biljett längst ner på friidrotten kostar så mycket. Det har skenat iväg och OS blir mest för sponsorer. Vi vanliga supportrar har knappt råd att gå.

Som en familj

Totalt uppskattar de att ett OS-äventyr går lös på 40 000 kronor.

– Minst. Men det blir nog svårt att sluta. Har man väl börjat, då fastnar man för det här. Vi träffar tyskar och brasilianare som vi bara träffar under OS. Det blir som en liten familj. När det närmar sig, då känner man att man måste iväg.

TT: Så ni åker på nästa OS i Sydkorea?

– Det går ju inte att sitta hemma då, säger Havamäki.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset