Charlotte Kalla är idrottaren som går hem mest i de svenska tv-sofforna.
Charlotte Kalla är idrottaren som går hem mest i de svenska tv-sofforna.

OS i Pyeongchang invigs i morgon och 110 svenska idrottare ska tävla om sportvärldens allra ädlaste medaljer. Svenskarnas favorit är Charlotte Kalla, i överlägsen stil, visar en undersökning från Novus.

Redan på lördag, en dag efter OS-invigningen, åker bland annat Charlotte Kalla i damernas skiathlon. Det är Sveriges första medaljchans under spelen i Pyeongchang.

Och det är många svenskar som kommer sitta och heja.

Charlotte Kalla är nämligen svenska folkets OS-favorit – med stor marginal.

En tredjedel har valt ut skidstjärnan som sin favorit i den svenska OS-truppen, visar en Novus-undersökning, utförd på uppdrag av Radiosporten.

– Jag blir jätteglad och stolt och lite chockad. Det var en jättetrevlig nyhet. Jag känner att det finns ett enormt stöd och att det är många som håller tummarna hemma. Det betyder jättemycket, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

LÄS MER: Undersökning: Det här ser svenskarna helst under OS

Det är i Norrland som Kalla har sitt starkaste fäste. Där har nästan hälften, 43 procent, uppgett henne som favorit.

Och det är i skidspåren – och backarna – som svenska folket har sina hjärtan. Sprintspecialisten Stina Nilsson är med sina åtta procent tvåa på listan, och slalomesset Frida Hansdotter trea med sina fyra procent.

Charlotte Kalla gjorde sig omåttligt populär redan under Vancouver-OS 2010 när hon, som 22 år gammal, vann guld på distansen 10 kilometer fristil. I Sotji för fyra år sedan åkte hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag hem guldet i damernas stafett.

Formen inför spelen i Pyeongchang är det inte heller något fel på.

LÄS MER: OS-arenan kostade 800 miljoner – ska inte användas till någon tävling

Kalla har under säsongen samlat på sig tre världscupsegrar och i OS-genrepet i slovenska Planica knep hon en andraplats efter att ha stått över ett par tävlingar efter jul.

Efter lördagens skiathlon får vi vänta till torsdagen den 15 februari på att se henne i spåren igen. Då är det dags för 10 kilometer fristil – distansen där hon tog guld 2010 och har störst guldchans även i år.

Lista: Svenskarnas OS-favoriter

1. Charlotte Kalla, längdskidor 33%

2. Stina Nilsson, längdskidor 8%

3. Frida Hansdotter, alpint 4%

4. Andre Myhrer, alpint 3%

5. Sandra Näslund, skicross 3%

6. Marcus Hellner, längdskidor 2%

Källa: Novus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset