Finn Rausing, Martin Lorentzon och Antonia Ax:son Johnson har alla miljoninkomster varje månad, men betalar under 20 procent i skatt.
Finn Rausing, Martin Lorentzon och Antonia Ax:son Johnson har alla miljoninkomster varje månad, men betalar under 20 procent i skatt.

Inkomster på fem miljoner i månaden, men bara 18 procent i skatt. En genomgång av några av Sveriges rikaste personer visar att de har betydligt lägre skattesats än medelsvensken, skriver ETC.

De 1 000 svenskar som har högst sammanräknad inkomst betalar i snitt bara 34 procent i skatt, och några av Sveriges miljardärer betalar ännu mindre, under 20 procent.

LÄS MER: Här är de 100 rikaste kändisarna

Det visar en granskning som tidningen ETC har gjort. De har bland annat granskat Antonia Ax:son Johnssons inkomster, som visar sig vara ungefär 5,4 miljoner kronor i månaden under de senaste sex åren. Men under samma period har hon bara betalat 18 procent i skatt.

Hon leder Axfood som bland annat äger matkedjan Willys. Där kan en kassörska, som tjänar 125 kronor i timmen, betala 23 procent i skatt.

Antonia Ax:son Johnssons situation är inget undantag, skriver ETC. Tetra Pak-arvingen Finn Rausing har haft inkomster på totalt 307 miljoner kronor under de senaste fyra åren, men bara betalat 14 procent i skatt, enligt tidningen.

LÄS MER: Många fler får betala statlig skatt 2018

Spotifygrundaren Martin Lorentzon deklarerade en inkomst på 50,2 miljoner kronor under 2011, men betalade bara 12 procent i skatt, enligt ETC:s granskning.

”Beskrivningen av Martin Lorentzons skattesituation under 2011 är felaktig”, skriver Lorentzons ekonomiske rådgivare Tommy Lundqvist, i ett mejl till Metro.

En anledning att skatten är så låg för Sveriges 1 000 rikaste är att en stor del av inkomsterna utgörs av kapitalinkomster, alltså räntor, vinster eller utdelning vid försäljning av fastigheter och aktier. Kapitalskatten ligger ofta mellan 25 och 30 procent.

Dessutom finns det möjlighet att göra avdrag och kvitta inkomster mot förluster.

– De har rådgivare och experter som hjälper dem att planera sitt skatteupplägg, säger Johan Lindberg, statistiker på SCB, till ETC.

LÄS MER: Studie: De rikaste fuskar mest med skatten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset