Alla har rätt att söka asyl i ett annat land än det man har medborgarskap i.
Alla har rätt att söka asyl i ett annat land än det man har medborgarskap i.

Vi har fri rörlighet i Norden. Trots det har 21 svenska medborgare sökt asyl i Norge och Danmark de senaste tio åren. I ett av fallen handlade det om en man som ”inte tålde svenskar”.

När vi pratar om asylsökande handlar det ofta om människor som flytt undan krig och förföljelse för att söka skydd i Sverige.

Men det finns faktiskt ett fåtal som gör tvärtom – och lämnar Sverige för att söka asyl i andra länder. I vissa fall åker de inte så långt.

Metro har tagit reda på hur många svenskar som har sökt asyl i två av våra grannländer – Norge och Danmark – de senaste tio åren.

I Norge handlar det om tio svenska medborgare som har sökt asyl sedan 2007, enligt statistik från norska Utlendingsdirektoratet, UDI. Den senaste ansökan lämnades in i maj i år.

Men det framkommer inte varför de har sökt sig till vårt grannland eller hur det gick med deras asylansökningar.

”Tyvärr kan vi inte ge dig någon information om bakgrunden till deras asylansökningar på grund av vår tystnadsplikt”, meddelar UDI:s presstjänst.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

I Danmark har elva svenska medborgare sökt asyl sedan 2007, enligt danska Udlændingestyrelsen, US. Förra året var ett toppår när fyra asylsökande svenskar registrerades i Danmark.

Även på den danska motsvarigheten till Migrationsverket är de fåordiga och hänvisar till sekretess när det kommer till mer ingående information om de olika ärendena. Men de ger exempel:

”En person med svenskt pass utgav sig för att vara från Irak. Det har också funnits vissa fall när det handlat om personer med psykiska problem”, uppger presstjänsten på US.

Det enda fallet vi hittar som har omskrivits i medier inträffade i augusti 2010. Då handlade det om en man som tog tåget till Danmark och ansökte om politisk asyl. Mannen, som hade varit svensk medborgare sedan 1998, ska enligt uppgift ha fått nog av svenskar.

– Jag känner inte till orsaken närmare, men han sa att han inte tålde svenskar, sa polisen Peter Andersen till danska Politiken i en artikel från 2010.

Den svenska medborgaren ska ha skickats till ett asylboende norr om Köpenhamn. Vad som hände sedan är oklart. Med tanke på den fria rörligheten inom Norden fanns det inget som hindrade personen från att stanna i Danmark.

LÄS MER: Tvillingarna sökte asyl samtidigt – bara en fick permanent uppehållstillstånd

Men vad är det egentligen som gäller när det kommer till att söka asyl som svensk? Metro har frågat Louise Dane, doktorand i migrationsrätt vid Stockholms universitet.

– Alla människor har rätt att söka asyl var som helst, men det finns ingen rätt att få asyl. Avgörande för om man beviljas asyl är om man anses vara i behov av skydd. Tittar man på hur Sverige fungerar i dag är det svårt att se att en annan stat skulle tycka att Sverige brister så pass mycket i sin förmåga att skydda sina medborgare att de skulle ta över det ansvaret, säger hon.

Rebecca Thorburn Stern, docent i folkrätt vid Uppsala universitet, håller med. Hon tror att en del av de svenskar som söker asyl i grannländerna kan vara missnöjda med hur de behandlats av svenska staten och på så sätt upplever sig vara förföljda.

– Den typen av ”förföljelse” uppfyller dock sällan de krav som flyktingkonventionen eller EU:s asylrätt ställer för att internationellt skydd ska kunna beviljas.

Varken Louise Dane eller Rebecca Thorburn Stern känner till något fall där en svensk medborgare fått sin asylansökan beviljad i något av våra grannländer.

Asylsökande svenskar

Svenskar som sökt asyl i Norge:
2017: 1
2016: 2
2015: 3
2014: 0
2013: 0
2012: 2
2011: 0
2010: 0
2009: 1
2008: 1
2007: 0

Svenskar som sökt asyl i Danmark:
2017: 1
2016: 4
2015: 1
2014: 1
2013: 1
2012: 2
2011: 0
2010: 1
2009: 0
2008: 0
2007: 0

Det finns även norrmän och danskar som har sökt asyl i Sverige. Totalt handlar det om sex personer förra året enligt Migrationsverkets statistik.

 

Källa: Utlendingsdirektoratet och Udlændingestyrelsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset