För 65-plussare är sillen viktigare än musten.
För 65-plussare är sillen viktigare än musten.

Snapsen får en bottenplacering och det är tydligt att åldern avgör vad som prioriteras.

Påskpynt och hopp om vårväder skvallrar om att den fjäderprydda högtiden är här. Maten är precis som vid firande av andra traditioner som jul och midsommar en viktig del av påskfirandet. Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Carlsberg Sverige har svenskarna en solklar favorit på påskbordet. Ägg. Följt av sill och påskmust medan snapsen verkar rätt oviktig då den får en bottenplacering.

► LÄS MER: Man kastade ägg på glassbil – träffade tvååring i huvudet

Äggen står som obesegrad favorit även när man delar upp befolkningen i olika åldersgrupper och kön. Men hur andra traditionella tillbehör prioriteras varierar om du är 65 eller 25 år, man eller kvinna.

Öl och snaps var populärast bland män och dubbelt så många kvinnor än män ansåg att laxen hade en given plats.

► LÄS MER: 11 veganska recept som är perfekta för påskbuffen

Hos både män och kvinnor i 20 till 29-årsåldern hamnar påskmusten i topp. För den åldersgruppen är musten så viktig för påskfirandet att musten klättrar till en delad förstaplats som får delas med äggen.

Bland den äldre generationen är drycken inte lika populär. Enbart fyra procent av 65-plussarna anser att den är viktigast på påskbordet. Däremot älskar de sill enligt statistiken som visar att 31 procent av dem anser att den är viktigast. Bland 20-åringar är intresset för fisken svalt då endast 13 procent anser att sillen är viktigast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset