I dag frossar vi i pizza. Under nyårsdagen väntas svenskarna beställa tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag.

Privat

Samuel Afrem. 

Först en lyxig middag och sedan en flottig pizza. Kontrasterna mellan nyårsmiddagen och maten på nyårsdagen är ofta stora. Nyårsdagen är nämligen en av de dagar som svenskarna äter mest pizza. 

– Första januari beställer svenskarna nära tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag. Högst tryck är det i våra system mellan 13.00 och 18.00. Många använder vår mobilapp, så de behöver inte ens lämna soffan för att beställa, betala och få sin nyårsdagspizza hemlevererad, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Vulkanpizzan från Piteå gör succé på nätet

Den populäraste pizzan är kebabpizzan följt av Vesuvio, Capricciosa, Hawaii och Margherita. 

På Pizzeria Mamma Mia har man vanan inne att arbeta hårt under nyårsdagen. 

– Det är ofta lite kaotiskt. Varenda pizzeria har det nog rätt körigt. Man hinner knappt få en lugn stund. Oftast öppnar vi runt 12 och sedan väller det in folk. Vi är mer än dubbla manskapet jämfört med en vanlig helg. Och vi förbereder dagen innan så man har alla förberedelser klara. Det är kaos, det är så jag kort kan beskriva det, säger Samuel Afrem som driver pizzerian. 

Betyder också det att det är långa väntetider?
– Ja, vi kan inte göra det snabbare än vad ungnarna klarar av. De måste gräddas i x minuter och sen ska de ofta köras i väg. Det blir långa leveranstider tyvärr. Men det går inte att få snabbare när det är en så stor mängd på så kort tid, säger han. 

LÄS MER: Här är julbordspizzan – med extra allt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset