Önskeringsvägen i Bromma är den adress med högst snittpris i Sverige.
Önskeringsvägen i Bromma är den adress med högst snittpris i Sverige.

Vad kostar det att bo på fina gatan? Fastighetsbyrån har listat de dyraste och mest statusfyllda adresser i Sverige. Och nästan alla ligger i Stockholm.

Google street view

Författarvägen är den näst dyraste adressen. Den ligger också i Bromma.

Google street view

Strandnära Gåshaga på Lidingö kniper tredje platsen.

Google street view

Exklusiva Strandvägen i Stockholm hittar vi först på sjätte plats.

Är du rik? Jagar du status? Nu har Fastighetsbyrån kartlagt de dyraste och mest statusfyllda adresserna i Sverige.

Deras genomgång av landets bostadsförsäljningar mellan 2012 och 2014 visar att Önskeringsvägen i Bromma har Sveriges högsta snittpris. 

– Vissa adresser anses helt enkelt vara finare än andra. Och priser kan skilja sig mycket från gata till gata även om de ligger bredvid varandra. Läge, omgivning, utsikt och arkitektur har en stor betydelse. Men tradition och rykte påverkar ibland mycket, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Sett till köpesumma ligger de tio dyraste adresserna på mellan 10 och 13 miljoner kronor i snittpris. Sex av tio finns i Bromma. På plats åtta och nio hittar vi dock två Göteborgsadresser: Lorentsberg och Hovås. 

– En del adresser, och till och med enskilda hus, är som starka och attraktiva varumärken som vissa kan betala mycket dyrt för att förknippas med, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån. 

De tio adresser med högst kvadratmeterpris ligger alla i Stockholm – nio på Östermalm och en i Gamla stan. Nykvist tror att den starka inflyttningen till huvudstaden driver upp priserna där.

– Prisbilden är såklart ett mått på tillgången, samtidigt som urbaniseringen är en stark tendens. Alla tar sig till storstäderna. Stockholm är hett och det är där jobben finns, säger han. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset