62-åriga Lasse Holm bodde på Öland när han för första gången hörde talas om Regnbågens seniorboende i Stockholm. – Jag satt mitt ute på vischan, läste en tidning och tänkte ”det där får jag aldrig vara med om”. Men det fick jag.

Läs mer: Estrid och Anna har hållit ihop i över 40 år: ”Vi klarar inte av att vara utan varandra”

De boende på Regnbågens seniorboende äter frukost tillsammans, tar gemensamma promenader med sina hundar, går på konserter och teater ihop. Om någon är sjuk så knackar man på för att se att allt är okej. Alla har var sin lägenhet, men som en av de boende säger: ”ibland känns det som att vi är ett kollektiv i vår gemenskap”.
Och just det. Ingen av dem som bor här är heterosexuell. För att få ställa dig i kö till Regnbågens seniorboende ska du vara homosexuell, bisexuell eller transperson.

Läs mer: Så här ska vi stärka hbtq-personers rättigheter

Lasse Holm har bott här sen starten 2013. Efter han läst om boendet så bestämde han sig för att skicka in en ansökan, fick ja och sedan gick flytten från Öland till Stockholm.

– Jag har ingen egen familj, föräldrar eller syskon så här får jag en social trygghet och jag behöver inte förklara vem jag är. 

Just nu är det 128 personer som står i kö till seniorboendet med 28 lägenheter i ett hus på Gärdet i Stockholm. Det är det enda seniorboendet i Sverige som har en HBT-profil. Av de 34 som bor här är ungefär 30 procent kvinnor. 

– Vi har alla något speciellt gemensamt, även om vi har olika bakgrund. Det kändes så kul att flytta hit, säger Zusanne Ahlin. 

 

Zusanne Ahlin och hennes grannar är överens om att de borde finnas fler boenden som Regnbågen.  Populistiska strömningar i Sverige och i världen oroar de boende.

– I och med att de där strömningarna blir starkare blir de också till slut mer rumsrena. Plötsligt så står vi där igen med stigmatisering och måste förklara och försvara att vi är berättigade att existera. En gång till, säger Christer Fällman som grundade boendet.

– Vi måste visa att vi finns också. Det är det enda sättet att manifestera att man har en rätt i samhället. Att finnas och göra det man vill, säger Anders Niska som har bott på Regnbågen i ett år.

Läs mer: Här är 10 framsteg för hbtq-personer i Sveriges historia

Samtidigt konstaterar Zusanne att situationen för HBT-personer i Sverige är mycket bättre än i många andra länder. Själv har hon aldrig upplevt att hon blivit illa behandlad på grund av sin läggning.

– Tittar man globalt är det förfärande hur homosexuella blir behandlade. Tjetjenien är rena skräcken, säger Zusanne Ahlin som stod i kö ett par år innan hon fick chansen att flytta in på seniorboendet.

– Det vore kul om det flyttar in fler tjejer, men jag kände mig så välkommen när jag flyttade hit. Det kändes som att komma hem.

VARFÖR BOR DU PÅ REGNBÅGEN?

Lasse Holm, 62 år.

– Jag bor här för den sociala tryggheten och gemenskapen. Att man får ha hundar här är också en viktig del för mig.

Zusanne Ahlin, 65 år.

–  Jag bor här för att jag är lesbisk och det känns väldigt naturligt och glädjefyllt för mig att flytta in hit.

Anders Niska, 70 år.

– Jag bor här för att jag tycker det är tryggt, socialt och för att jag har möjlighet att göra de framtidsaktiviteter som jag vill.

Christer Fällman, 58 år.

– Jag bor här för att jag vill känna mig trygg på ålderns höst. Och för att kunna ha ett socialt umgänge med likasinnade som bär på nästan samma historia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pride