Simon "Zimme" Nystedt, Olle "OlleLito" Arbin, Pontus Frostvik (assisterande förbundskapten, ej spelare) och Ivan "BorasLegend" Lapanje.
Simon "Zimme" Nystedt, Olle "OlleLito" Arbin, Pontus Frostvik (assisterande förbundskapten, ej spelare) och Ivan "BorasLegend" Lapanje.

VM-febern har nått esporten. I måndags stod det klart att Sverige blir ett av de första länderna i världen att skaffa ett landslag i spelet Fifa.

Sveriges mest framstående Fifa-stjärna, Ivan ”BorasLegend” Lapanje, är inte längre bara en av världens bästa spelare. Sedan i måndags bär han även titeln förbundskapten i Sveriges landslag i Fifa.

– Det är en stor ära och man har ju drömt om att spela för landslaget och nu får jag dessutom vara förbundskapten och ta ut spelare, säger Ivan Lapanje till Metro Esport.

Så det här är en dröm som går i uppfyllelse?

– Definitivt! Och det är så bra för alla ungdomar som spelar Fifa. Nu har man ett sista steg – ett mål att nå – från att dominera kompisgänget till att träna ännu mer för att nå landslaget. Det är en väldigt bra morot som kommer att höja nivån i Sverige. Vi vill bli världens främsta Fifa-land, säger Ivan ”BorasLegend” Lapanje.

LÄS MER: Lekr0 kickad ur Fnatics startfemma – tidigare ninjan värvas till laget

Det har snackats om landslag i fotbollsspelet under en längre tid men har aldrig riktigt lossnat tidigare. I förra veckan träffade han Svenska fotbollförbundet sen gick allt snabbt och nu är det officiellt. Det gör Sverige till ett av de första länderna med ett officiellt landslag.

Som förbundskapten har Lapanje valt ut truppen som än så länge består av två spelare utöver honom själv. Olle ”OlleLito” Arbin och Simon ”Zimme” Nystedt. En fjärde spelare ska ta plats i laget genom diverse uttagningar och den nyblivne förbundskaptenen är spänd över att se om Sverige har några dolda talanger att bjuda på.

– Det finns många duktiga spelare. Men framförallt finns det många spelare vi inte känner till. Det är väldigt spännande och kul att få fram de spelarna. Det är det denna satsning handlar om, att hitta guldkornen, säger han.

LÄS MER: Zlatan hakar på trenden – här dyker han upp i Fortnite-streamen

Landslagsuttagningen har baserats på spelarnas form och en avgörande faktor har varit kvalet till den prestigefulla turneringen Global Series-slutspelet i Amsterdam, dit förbundskaptenen själv åker för att tävla. Att spekulera om hur det kommer gå för honom vill han däremot inte göra.

– Det känns bra och jag har haft bra form. Jag vann nordiska mästerskapen för några veckor sedan. Men det är alltid svårt att säga. Jag hoppas på det bästa men om jag börjar underskatta motståndarna så kan det gå utför. Fötterna på jorden och hoppas att det går bra, säger han.

Ivan Lapanje om sina landslagsspelare

Olle ”OlleLito” Arbin
”Redan som 16-åring är han en av världens bästa spelare. Han är ny spelare men har verkligen tagit klivet fram och kvalat in till största tävlingen i Amsterdam. Han är en väldigt skicklig spelare och dedikerad. Han har utvecklats mycket på väldigt kort tid”.

Simon ”Zimme” Nystedt
”Han har varit med i många år trots att han bara är 18 år och varit eminent sedan han var 14–15. Förra året signade han för Roma och de plockar inte ut vilka spelare som helst – de väljer bland de bästa. Han har en skicklig och underhållande spelstil som är kul att kolla på för tittare. Snabbt och tekniskt”.

LÄS MER: Uppskattade Starcraft 2-profilen död i cancer – blev 33 år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset