Hunden Moa dog efter att operation sköts upp. Sköldpaddor fick avmaskningsmedel för hästar. Här är veterinärerna som har flest misstag på sitt samvete.

Kinga Lezanska Sjölin

Boel Wallin i Markaryd tillsammans med hunden Max, halvbror till staffordshire bullterriern Moa som gick bort  under operationen. 

Sköldpaddor som får avmaskningsmedel avsedd för hästar, skadade kattben som lindas för hårt och förstoppade hästar som avlivas till följd av felbehandling. Varje år tar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård emot hundratalet anmälningar från djurägare vars djur blivit felbehandlade och i de flesta fall dött av följderna. Men det är extremt ovanligt att veterinärer får en påföljd i form av yrkesförbud.

– Enligt vår mening är kompetensen bland landets veterinärer generellt hög dels då vi har en bra grundutbildning och dels då möjligheterna till specialisering är goda. Men veterinärer är också människor och människor gör ibland fel, säger Torsten Jakobsson, ordförande i Sveriges Veterinärförbund.

Under 2012 avgjorde Ansvarsnämnden 133 ärenden. I 22 av dessa utfärdades en erinran och i 2 fall en varning, vilket är en allvarligare påföljd. Två beslut rörde legitimationsåterkallelse och endast i ett av dessa valde Ansvarsnämnden att gå på Jordbruksverkets begäran och återkalla legitimationen.

– Veterinärer jobbar under ansvar och grunden är att arbetet utförs efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi ska komma ihåg att vi har drygt 4000 svensklegitimerade veterinärer och att dessa grava misstag är extremt ovanliga, säger Jakobsson.

En stor del av landets veterinärer har fått sin utbildning utomlands, men enligt Jakobsson finns det inget som tyder på att kvaliteten på dessa utbildningar skulle vara lägre.

– Det vi dock ser är att de utländskt utbildade inte har den svenska veterinära kulturen med exempelvis en mycket restriktiv hållning till antibiotika, säger Jakobsson.

BILDSPEL: DE BLEV OFFER FÖR VETERINÄRERNAS SLARV

Operation sköts upp - hunden Moa dog

När hunden Moa, en 9-årig Staffordshire Bullterrier, kom till djursjukhuset i Hässleholm konstaterades det att hon led av en livmoderinflammation. Läget var akut men trots protester från både Moas ägare och uppfödare sköts operationen upp ettflertal gånger och ingen behandling sattes in under tiden. När operationen väl genomfördes var Moa i så dåligt skick att hon avled på operationsbordet. En av de tre inblandade veterinärerna har fått en erinran i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
– Ingenting kan ge oss Moa tillbaka. Jag vill inte tro att det som skedde var på grund av illvilja, men jag vet inte vad man kan skylla på. Oavsett anledning så var det som skedde inte försvarbart, säger Boel Wallin, Moas matte.

Några dagar efter Moas död fick familjen hem en räkning från djursjukhuset.
– Jag bara ruskade på huvudet, till och med försäkringsbolaget tyckte att det var rent ut sagt förjävligt att kräva betalt efter ett sådant fall, säger Boel Wallin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset