Åtta linjer stängs av fram till på lördag morgon, på grund av det varma vädret.
Åtta linjer stängs av fram till på lördag morgon, på grund av det varma vädret.

Det varma vädret i Sverige tvingar Trafikverket att ta till drastiska åtgärder. Nu stängs ett flertal linjer av helt fram till helgen. "Det är en säkerhetsåtgärd", säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under torsdagen och fredagen förväntas temperaturer på över 30 grader på flera håll i landet, framförallt i Götaland.

Värmen ställer till det för tågtrafiken, eftersom rälsen riskerar att böjas i den extrema värmen. Trafikverket har därför valt att stänga flera linjer i Götaland fram till helgen.

– Det finns risk för att det bildas solkurvor på flera håll när det blir extremt varmt ute, vilket i sin tur gör det osäkert att framföra tåg på vissa sträckor. Vi har tittat på SMHI:s rapporter och väljer därför att stänga av trafiken på vissa håll, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket, som ansvarar för underhållet av järnvägarna i Sverige.

LÄS MER: Risk för solkurvor ställer in flera tåg i Småland

Sträckorna som stängs av fram till på lördag, då temperaturen väntas sjunka igen, är Kalmar – Linköping, Västervik – Bjärka Säby, Eksjö – Hultsfred, Nässjö – Vetlanda, Blomstermåla – Mönsterås, Berga – Oskarshamn, Jönköping – Vaggeryd, Värnamo – Landeryd.

Trafikverket uppmanar resenärer som tänkt resa på sträckorna att kontakta sina tågbolag för information om ersättningstrafik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset