Kvarglömda saker på strand och brygga kan enligt Karin Brand få andra att slå larm.
Kvarglömda saker på strand och brygga kan enligt Karin Brand få andra att slå larm.

När någon håller på att drunkna gäller det att agera snabbt. Tyvärr kan ett felaktigt strandbeteende leda till onödiga utryckningar. Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare Karin Brand reder ut hur du ska bete dig och hur du kan rädda liv.

Under sommaren sker omkring 25 drunkningsolyckor varje månad. Ett felaktigt beteende kan dock leda till onödiga utryckningar. Enligt Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare Karin Brand finns det några saker du ska undvika för att inte lura folk att du är i nöd.

– Du ska för det första inte spela att en olycka har hänt eller ropa på hjälp om du inte behöver hjälp, säger hon och fortsätter:

– Hjälpen kan komma att behövas och precis som du inte ska busringa till 112 och säga att det kommer en tjuv ska du inte låtsas att du håller på att drunkna.

► LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna

Att vifta med händerna och ropa på hjälp när du befinner dig ute i vattnet är alltså inte okej. Dessa saker drar till sig uppmärksamhet och får folk att agera även om den som faktiskt håller på att drunkna sällan viftar med armarna.

– En person som håller på att drunkna har fullt upp med att andas och använder armarna för att försöka hålla sig ovanför ytan, säger Karin Brand.

Kvarglömda saker kan också få folk att agera och slå larm. De flesta tror att något har hänt när de ser shorts och skor ligga kvar på strand eller brygga.

– Och så kan det faktiskt vara. Därför är det viktigt att du tar med dig dina saker när du lämnar badplatsen, säger Karin Brand.

Om någon håller på att drunkna gäller det att agera snabbt. Enligt Karin Brand är det väldigt svårt att se om någon håller på att drunkna. En person som håller på att drunkna böjer nacken så långt bak den kan för att hålla mun och näsa ovanför ytan. Armarna hålls längs sidan och all energi går åt till att hålla sig flytande.

– Ser du någon som guppar i vattnet med nästippen upp så ska du agera direkt. Sjunker en person under ytan i öppet vatten så är det jättesvårt att hitta personen och du måste klara av att dyka efter och dra upp personen, säger Karin Brand.

► LÄS MER: Abdiaziz, 5, var nära att drunkna – "Tänkte bara att han har dött"

Be någon ringa 112 och simma ut till personen. För att förhindra att olyckan sker är hennes tips att simma längs stranden, badvakta varandra och punktmarkera barn.

– Det är det enda rådet som finns att ge till föräldrar som har icke–simkunniga barn. Det är bara att lägga mobiler och böcker åt sidan och stå ute i vattnet med barnet, säger Karin Brand.

Enligt henne räcker det med 20 centimeters djup för att små barn ska kunna drunkna.

– Du måste förstå faran men samtidigt njuta och ha det skönt, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa