Nya Zeeland har historiskt sett varit relativt förskonade från terrorattacker.
Nya Zeeland har historiskt sett varit relativt förskonade från terrorattacker.

Forskare beskriver Nya Zeeland som tidigare förskonade från terrorattacker. Men det finns trots det flera terrorrelaterade incidenter från de senaste åren. Där finns bland annat inslag av såväl IS-resenärer som radikaliserade extremister.

Fredagens terrorattack, som krävt minst 49 människoliv, är den i särklass största i Nya Zeelands historia.

Landets underrättelsetjänst höjde efter fredagens attack terrorhotnivån från ”låg” till ”hög”, och enligt premiärministern Jacinda Ardern har man även ökat bevakningen vid landets gränser.

Av experter på området beskrivs annars terrorattacken som en överraskning, mot ett land som inte har levt under något påtagligt terrorhot. I en intervju med Metro nämner Filip Ahlin vid Försvarshögskolan bland annat landets hårda vapenlagar som en bakomliggande anledning till den tidigare låga terrorhotnivån.

LÄS MER: Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

Skulle döda ”för Allah”

Men trots avsaknaden av konkreta terrorattacker har Nya Zeeland inte varit förskonade från terrorrelaterade incidenter under de senaste åren.

Enligt tidningen New Zealand Herald planerade en radikaliserad tonåring för ett år sedan att köra in en bil i folksamlingar och sedan hugga människor till döds, just i Christchurch där fredagens terrorattack inträffade.

Planerna var såpass långt gångna att tonåringen hade skrivit ett avskedsbrev till sin mamma, och anledningen till att dådet inte utfördes var enligt tonåringen själv att han ”saknade medel för att döda tillräckligt många personer”. Enligt åklagaren innebar det mer specifikt att tonåringen saknade tillgång till knivar.

LÄS MER: Svenska Theresia i terrorns Christchurch

Som svar på frågan varför han planerade en sådan attack sade tonåringen att det var ”för Allah”.

Och så sent som förra veckan skrev samma tidning om en nyzeeländsk IS-resenär som hade gripits i Syrien och kan vara på väg att skickas tillbaka till landet.

Högsta hotnivån någonsin

Flera av landets medier har även rapporterat om en eventuell planerad attack, som skulle äga rum på St. Patrick’s Day den 17 mars. I samband med fredagens terrordåd förnekade dock polisen att man har någon information om sådana planer.

Efter fredagens attack har landets terrorhotnivå nu lyfts till ”hög”, något som aldrig tidigare har hänt i landets historia. Premiärminister Jacinda Ardern förklarar beslutet med att man vill försäkra invånarna om att myndigheterna gör allt man kan för att upprätthålla säkerheten.

– Vi, Nya Zeeland, valdes inte som mål för att vi är en fristad för de som hatar. Vi valdes inte för att vi tolererar rasism eller för att vi utgör en extremistisk enklav. Vi valdes helt enkelt på grund av att vi motsätter oss detta, säger Ardern i ett uttalande.

LÄS MER: Terrorist uppmanade att följa Pewdiepie

UD avråder inte från resor

På det svenska utrikesdepartementets gemensamma sida för ambassader och konsulat, Sweden Abroad, kunde man under fredagen läsa följande uttalande.

”Med anledning av dödsskjutningarna vid moskéer i Christchurch på sydön uppmanas svenskar som befinner sig i området att kontakta sina anhöriga samt följa lokala myndigheters råd och anvisningar”.

LÄS MER: Terroristen i Nya Zeeland ville hämnas Ebba Åkerlund

Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst menar att det rör sig om information som uppdateras kontinuerligt.

– Men i nuläget har vi inte för avsikt att avråda människor från att resa till Nya Zeeland, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset