Godiskonsumtionen ökar ordentligt under påskveckan.
Godiskonsumtionen ökar ordentligt under påskveckan.

Påskhelgen brukar betyda godisrekord för handel och sockerchock för oss konsumenter. Men visste du att några av de populäraste godisbitarna innehåller mögel medan andra får sin färg från löss?

Många svenskar är oroliga över tillsatser i mat och livsmedel. Men när det kommer till plockgodiset verkar vi se mellan fingrarna.

– Många är rädda för tillsatser och det är extremt mycket i smågodis. Det är konstigt att man är rädd för tillsatser i maten men sen blundar man för det i godiset, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Under påskveckan ökar den svenska godiskonsumtionen, försäljningen av lösgodis under påsken står för 10 procent av hela årets godisförsäljning enligt Svensk handel. Att några av de vanligaste godisbitarna innehåller allt från löss till mögel tycks inte avskräcka.

LÄS MER: Mamman stal godis – och övergav sitt barn

– Alla tillsatserna är godkända av EU. Det kanske är lite äckligt men det är inte farligt, säger Åsa Brugård Konde.

Den stora godisboven är alltså inte tillsatserna – däremot kan en överdriven konsumtion av godis leda till näringsbrist eller övervikt.

– Det är inte livsfarligt att äta lite godis men om man alltid äter det och i stora mängder finns det risker. Äter man godis i stället för mat kan man få näringsbrist och äter man det utöver maten kan man bli överviktig, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer, säger Åsa Brugård Konde.

Ett hekto plockgodis innehåller ungefär 350 kilokalorier och godisätandet kan vara en bidragande faktor till att vi väger mer i dag än tidigare. Åsa Brugård Konde har ett påskgodistips.

– Köp det godis som är riktigt gott och njut av det, i stället för att köpa enorma mängder av alla sorter.

LÄS MER: Quiz: Vad kan du om godis?

Sira Bubliz. Innehåller gelatin från grisslakt. Citronsyran som ger den syrliga smaken framställs genom att melass eller glukos jäses med mögelsvampar.
Skumsvampar.
Innehåller, förutom fyra olika sorters socker och gelatin från grisar, karnaubavax som bland annat används till hårvårdsprodukter och för att behandla läder.
Bumlingar blåbär.
Innehåller E 131, patentblått, som är förbjudet i Australien och Nya Zeeland.

 

Pepparflaska.
Innehåller salmiak och lakritspulver, som ska undvikas i större mängder av personer med högt blodtryck. Gravida kvinnor bör undvika större mängder lakrits, eftersom det kan försvaga moderkakan och påverka barnets beteende och intelligens.
Ferraribilar.
Gelatinet i bilarna kommer inte från gris, utan från nötkreatur. Den röda färgen kommer från karminsyra, som görs av torkade honlöss.
Yoghurtdragerat naturgodis.
Innehåller ingen yoghurt utan är täckt med vit choklad som smaksatts med en kemisk yoghurtarom.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset