Monstruösa byggen kommer alltid att fascinera mänskligheten. Råkar de dessutom vara anpassade till vatten gör det inte saken sämre. Här är tio otroliga sjöfort som genom historien uppförts för att försvara viktiga passager och landområden.

Flakfortet byggdes mellan år 1910 och 1915 på den artificiella ön Saltholmreb i Öresund. Fortet var till en början en del av Köpenhamns fästningsverk och ägdes fram till år 2001 av danska Försvarsministeriet. Idag är anläggningen privatägt och år 2008 arrangerades en klassisk musikfestival på området.

Murud-Janjira, beläget i arabiska havet, utanför Indien, är det äldsta fortet på vår lista. Och troligen det mest svårforcerade. Sedan 1490 har stenbyggnaderna stått emot såväl brittiska som portugisiska invasionsförsök. Fortet har flera hemliga gångar och dörrar och på flera ställen finns stora målningar föreställande bland annat elefanter och lejon.

Fort Alexander är beläget i Finska viken, nära St Petersburg. För att göra grunden så stark som möjligt kördes tolv meter långa pålar, närmare bestämt 5535 stycken, ned i havsbotten. Sedan lades ett lager av sand, tegelstenar och granitplattor i flera omgångar. Fortet stod klart 1845 och är döpt efter den ryska tsaren Alexander I.

Fort Jefferson ligger drygt elva mil väst om ön Key West, Florida. Trots att över 16 miljoner tegelstenar använts, har fortet aldrig färdigställts. Här bodde som mest drygt 2000 personer; en blandning av soldater, fångar och civila.

Fort Boyard började byggas 1837 i sundet Partuis d'Antioche, på Frankrikes västkust. Fortet skulle hjälpa till att hålla den brittiska flottan borta från den strategiskt viktiga kommunen Rochefort. Idag är Fort Boyard mest känt, i alla fall för oss svenskar, för TV-produktionen "Fångarna på fortet".

Fort Louvois, vid Frankrikes västra kust, stod klart redan 1694 och var i bruk fram till starten av första världskriget. Under andra världskriget fick fortet utstå kraftiga tyska bombningar, med stora skador som följd. 1960 inleddes en genomgående renovering och 1972 öppnande portarna för allmänheten.

HM Fort Roughs byggdes under andra världskriget för att försvara Harwichs hamn, belägen vid Englands västkust. På den flytande plattformen fanns ett radartorn och mellan 150 och 300 marina soldater och annan personal. 1956 flyttade den sista anställda från fortet.

Maunsellforten är belägna utanför Englands västkust och är döpta efter sin arkitekt Guy Maunsell. Forten var utrustade med maskingevär och kanoner, bland annat från Bofors. Under andra världskriget användes de till att försöka jaga bort tyska stridsflygplan, som dånade in över Themsen.

No Man's Land Fort byggdes mellan 1867 och 1880 för att försvara den engelska staden Portsmouth. Bygget kostade 462,500 pund, drygt 450 miljoner kronor omräknat till dagens penningvärde. Flera privata lyxlägenheter och två helikopterplattor har funnits på fortet. De tvingades stänga 2004 då legionellabakterier upptäcktes i vattensytemet.

Fort Pampus ligger på en artificiell ö nära Amsterdam, och uppfördes 1895 för att försvara staden. 1996 valdes det in på UNESCOS världsarvslista. Fortet har renoverats och är öppet för allmänheten mellan april och oktober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset