Nya operativsystemet till Iphone är här och det innehåller både uppenbara, och mindre uppenbara, nyheter. Här är hemligheterna du måste veta.

IOS 9 är här och för Iphone-användare är det som en liten julafton. Även om det nya operativsystemet kanske inte ser ut att innehålla så många nyheter så döljer det sig flera finurliga funktioner under ytan. Här är de fiffigaste:

1. Sortera notiser efter datum. ÄNTLIGEN sorteras de pushnotiser du får från olika appar efter dag, inte efter vilken app de kommer ifrån. Det innebär att översikten i notiscenter blir mycket tydligare och att det dessutom blir enklare att rensa bort gamla notiser.

2. Snabbsök i Safari. Om du kopierar ett textstycke eller ord från valfri app och sedan klistrar in det i webbläsaren Safari har en ny funktion tillkommit. I stället för att klistra in och sedan trycka ”sök” kommer det genast upp ett alternativ: ”Klistra in och sök” vilket sparar dig ett klick.
 

►LÄS MER: Apples chock: Tv:n som kan förändra allt


3. Markera flera bilder snabbare. Tidigare har du behövt markera bilder genom att trycka på dem en och en i Bilder-appen. Inte längre. Nu räcker det att trycka på en bild och dra fingret över närliggande bilder för att markera flera åt gången.

4. Zooma i en video. När du spelar ett filmklipp kan du zooma in och ut precis som i en bild.

5. Sök i textmeddelanden. Vill du hitta något en kompis skrev för flera dagar sedan? Inga problem, i Meddelande-appen kan du svepa neråt för att få fram en sökruta. I IOS 9 visas dessutom rätt meddelande genom att lysas upp.

6. Nya sätt att ringa och messa på. När du sveper ner från mitten av skärmen dyker som vanligt Iphones sökfunktion Spotlight upp. En nyhet i IOS 9 är att du kan söka efter kontakter och ringa eller sms:a dem direkt i sökträffslistan. Bredvid namnet finns ikoner för båda alternativen.


►LÄS MER: Luras att åtta år gammal Iphone är senaste modellen: ”Bättre än tidigare”


7. Slipp de små tangenterna. Om du av någon anledning stör dig på att tangentbordet i IOS 9 visar gemener när skift-tangenten inte är intryckt så går det att stänga av. Under Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Tangentbord kan du slå av funktionen.

8. Göm flera bilder åt gången. Om du har några pinsamma bilder på telefonen som du vill gömma för spionerande föräldrar/partners/kollegor så är det enklare än tidigare. Markera helt enkelt bilderna det handlar om och tryck på dela-knappen längst ner till vänster. Där kan du sedan välja ”Göm”.

9. Sök bland inställningarna. Nu börjar det finnas så många inställningar till Iphone att det kan vara krångligt att hitta rätt. Som tur är går det att söka bland inställningarna för att snabbare komma fram. En sökruta finns högst upp i appen Inställningar.

10. Strömsparläge. Om du inte vill att batteriet ska ta slut för fort går det äntligen att ställa Iphone i ett strömsparläge. Det dyker automatiskt upp som alternativ när batteriet börjar ta slut, men du kan själv slå på det under Inställningar > Batteri.


►LÄS MER: Nya Iphone 6s får superskärm – blir ännu enklare att använda

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik