Flashig men svårläst layout, otydliga beskrivningar, eller för mycket detaljer. Här är missarna du ska undvika i ditt cv.

Alamy
Att få till ett kärnfyllt och relevant cv är en utmaning. Här är fällorna du bör undvika.

Beate Möller, rekryterare på Connect Search och medförfattare till boken ”Arbetslös men inte värdelös”, listar de tio vanligaste cv-missarna.

1. Tråkig in­ledning
Många går rakt på att lista jobben, men det ser inte så kul ut. Börja med en rubrik och en kort summering av vem du är, vad du kan och vad du vill. Använd en proffsig bild om du väljer att ha ett foto, inga konstiga selfies eller party­bilder.

►LÄS MER: Snälla chefer får mer effektiva anställda

2. Fel ordning
En del börjar med att lista sina första jobb. Men de är förmodligen inte de mest intressanta för rekryteraren. Använd därför omvänd kronologisk ordning. Börja med det senaste du gjort vad gäller arbeten och utbildningar. 

3. För långt
För långa cv:n riskerar att inte bli lästa till slutet. Speciellt om personen som rekryterar är stressad eller har många ansökningar att gå igenom. Ditt cv bör vara två, max tre sidor långt och bara innehålla arbeten, erfarenheter och ­utbildningar som är relevanta för den aktuella tjänsten som du söker. 

►LÄS MER: Här är branschen som skriker efter personal

4. Ingen beskrivning av resultat
Många cv innehåller bara arbetsplats, titel och kort information om vad arbetet innebär. Till exempel: ”Butikssäljare på företaget x där jag sålde träningskläder”. Men det säger inte så mycket. Beskriv även vad rollen innebar och vilka resultat du uppnådde. 

5. Inte anpassad till tjänsten du söker
Att inte anpassa cv:t till tjänsten som söks är ett vanligt misstag. Gör olika cv för olika tjänster, speciellt om du har en bred bakgrund. Att du arbetat som tandsköterska är förmodligen inte viktigt om du söker en tjänst som informatör. 

►LÄS MER: Så blir du en drömanställd

6. Svårläst layout och krångliga typsnitt
En del satsar på en flashig layout, men oftast blir det bara svårläst. Rörig struktur och finurliga typsnitt kan också ställa till det och bidra till att rekryteraren missar viktig information. Välj en stilren layout, ett lättläst typsnitt och en enkel struktur.

7. Oväsentliga detaljer
Gå inte in för mycket på detaljer. Det gör bara cv:t onödigt långt och krångligt att läsa. Håll dig till sådant som ökar dina chanser att få jobbet. Berätta inte om alla säljtävlingar du vunnit, alla fritidsintressen du har, och skippa årets och förra årets omsättning för företagen du jobbat på.

8. Överdrifter
Överdrivna meriter förekommer titt som tätt. Skriv inte att du har gått fordonstekniskt gymnasium om du lärt dig jobbet i familjens verkstad. Förr eller senare kommer sanningen fram. Naturligtvis är det bra att sälja in sig själv, men gör det på en nivå du kan stå för. 

►LÄS MER: Snälla chefer får mer effektiva anställda

9. Underdrifter
”Jag hjälpte chefen …”, ”jag fixade lite …” sådana formuleringar imponerar inte på någon, men slinker lätt med om självkänslan är låg. Var ­modig. Skriv på ett sätt som ger en rättvis bild av vem du är och vad du kan. Till exempel: ”Jag hade chefens förtroende att ta fram budgetrapporter”.

10. Stavfel
Stavfel är vanliga, så använd rättstavningsprogram och läs igenom ditt cv noga. Be även någon annan läsa. Förvånansvärt många ­stavar också fel på företagets och rekryterarens namn. ­Dubbelkolla så att det blir rätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset