Älvsjö AIK:s flicklag födda 2004 spelar fotboll mot killar i samma ålder. Det har rört upp mycket känslor i ett projekt som tränaren, Sami Rossi, beskriver som att ”ge sig ut på minerad mark” – för att utmana normerna.

Privat

Älvsjö AIK:s flicklag.

Privat

Sami Rossi.

Älvsjö AIK:s 04:or spelar mot killar, berättar DN i ett stort reportage. Dels för att ge tjejerna en ny utmaning och dels för att utmana normerna inom fotbollen.

– För mig har det blivit en jämställdhetsfråga, säger tränaren Sami Rossi som samrådde med de andra tränarna i höstas och kom fram till att de skulle spela mot killar.

Breddlaget, med tjejer värvade från närområdet, har inte haft några ambitioner att toppa enbart för att vinna matcher, säger Rossi. Men många av tjejerna har sporrats av att spela mot killar.

– Det har vi sagt från första start, vi ska ha kul. Målet är att tjejerna ska längta till nästa träning och match, hur gör vi det? Vi behandlar dem som fotbollsspelare och individer. Vi har hela tiden försökt att spänna bågen och sikta på det som inte är det samma gamla vanliga, säger Sami Rossi till Metro.

Tjejerna, som är 28 i laget i ett 7-mannalag, spelar i två serier varav killserien är i Sankt Erikscupen. Efter inledningsmatchen mot Enskede insåg Sami Rossi däremot att tongångarna kunde bli hätska.

– När det hann sjunka in insåg vi att vi kanske är ute på minerad mark, vi började fånga upp saker som vi hört tidigare, förklarar han.

Enskede tyckte att fotbollen skulle spelas pojklag mot pojklag och flicklag mot flicklag. Rossi säger att Enskede trodde att de kommit dit med ett toppat lag för att krossa pojkarna. Men så var det inte.

►LÄS MER: Ingen vill möta fotbollslaget FC Roma – för att de är romer

Enskedes huvudtränare, Frans Rensfelt, säger att man inte tänkt på konsekvenserna som uppstår om pojkarna förlorar mot ett flicklag, och vice versa.

– Det är ingen genusfråga, det är tvärtom så att Älvsjö har i skydd av att göra det till en genusfråga spelat ett selekterat lag i en lätt serie. De kan kalla sig breddlag eller blandlag för att det bara finns en träningsgrupp, så alla som tränar där är med i den gruppen. De driver det som ett utvecklingslag, säger Frans Rensfelt till Metro.

– Någonstans skulle det vara lite mer okej om de anmälde till en högre nivå, men jag tycker att det är värdelöst att göra så när man är 10-11 år.

Frans Rensfelt säger att det kan finnas en dålig norm inom fotbollen och att vi måste jobba med den. Men han ifrågasätter att man ska utsätta pojkarna som inte har varit med att skapa normen utan bara råkar finnas i den.

– Ska de behöva utsättas för det bara för att vi vuxna vill göra en poäng? säger Rensfelt.

Sami Rossi förklarar att det inte handlar om någon ”egoboost”. De kontaktar lagen innan och säger att fotbollen är det centrala.

– Jag personligen har gått från att det här är tjejernas äventyr till att det har blivit en jämställdhetsfråga. Men vi vill inte att de (barnen) går in i en jämställdhetsdebatt, säger Rossi och menar att för barnen ska fotbollen vara det härliga äventyr som fotboll är.

– När vi laddar upp pratar vi inte om killar och tjejer utan vi pratar som att det är vilken match som helst.

Han berättar att man bänkat glödheta spelare och satt backar i forwardsposition för att hålla nere siffrorna.

– För att det inte ska upplevas kränkande eller förnedrande, säger Sami Rossi.

Inför första matchen var tjejerna otroligt fokuserade. De vann med 6–1.

– För dem var det här också något okänt, vi vill tänja på gränserna, fokuseringen är bland det galnaste jag sett i positiv bemärkelse.

Matcherna därefter möttes Älvsjö AIK:s 04:or bara med positiva reaktioner. Sammanlagt ska de spela 13 matcher i pojkserien.

– Nu vill alla spela mot killarna, säger Sami Rossi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset