Ett av knepen som tjuvarna använder är att placera hårdkokta makaroner – i din brevlåda.
Ett av knepen som tjuvarna använder är att placera hårdkokta makaroner – i din brevlåda.

Inbrottstjuvarna använder sig av olika metoder för att kolla om du är hemma. Här samlar Metro tjuvarnas knep och polisens tips för att hur du undviker att falla offer för dem – och hur du ska gå tillväga om du blir drabbad.

Makaroner i brevlådan, post-it-lappar och borstar. Inbrottstjuvarnas uppfinnesrikedom är stor när det kommer till att ta reda på om du är hemma eller bortrest.

Enligt Kerstin Malm, inspektör och brottsförebyggare vid polisen i Solna, är det bästa du kan göra att vara uppmärksam och prata med dina grannar.

LÄS MER: Se upp för tjuvar på badstranden

– Om du upptäcker något konstigt, som att en borste står mot ytterdörren, är det jätteviktigt med grannsamverkan. Alla måste veta om det då. Detsamma gäller om du får syn på en person, eller bil, som inte hör hemma i området, säger Kerstin Malm.

Polisen uppmanar också till att göra en så kallad inventarieförteckning. Det innebär att du skriver upp alla dina ägodelar.

 

– Det hjälper oss otroligt mycket ifall du råkar ut för ett inbrott. Kolla vad du har blivit av med och skicka in listan till oss så fort som möjligt, då hittar vi sakerna mycket fortare, säger Kerstin Malm och fortsätter:

– Du kan också märka dina värdesaker med ”MärkDNA”, som finns att köpa på internet. Märkningen håller minst fem år och gör dina värdesaker spårbara, vilket naturligtvis gör det mycket lättare för oss att hitta det.

LÄS MER: Polisens uppmaning: Hjälp de äldre att skydda sig mot tjuvar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott