Riket, Kärleksgatan och Lokal 17.
Riket, Kärleksgatan och Lokal 17.

Det öppnar hela tiden nytt i Malmös föränderliga krogvärld – vi har testat tre nykomlingar med potential.

Kärleksgatan 3 – Skönt barhäng på café
Kärleksgatan 3 öppnade i mitten av november, och kan inte ligga på en bättre adress med tanke på hur mycket kärlek det plöjs ned i både de matiga salladerna och maffiga mackorna. Ta bara en sådan sak som rostad kålsallad med dukkha och brynt smörmajjo – en perfekt balansakt mellan fräscht nyttigt och moffigt gott. Eller varför inte gå ”all in” med confiterad anka, krispig lök, dijon och cornichons i frasig varm baguette? Det enda vi saknar är ett glas rött, men en folköl från Chad beer duger fint som ersättning. Även snacksen som ankrillete, taggmakrill och coppa di parma väcker viljan att sitta länge. Självklart finns här välgjort kaffe, initierat tesortiment, rågbröd med läckra toppings och frukost hela dagen. Men när vi stänger dörren till kaféet är ändå känslan av att det är det kontinentala barhänget vi gillar mest med stället – det är nog bra en fråga om tid innan hörnet på Kärleksgatan förlänger sina öppettider.

Riket – Prisvärd malmöitisk comfort food
Det tog en evighet (tyckte vi) från att kockarna Per Myrén och Ulf Redelius annonserade sitt kvarterskrogprojekt till att vi faktiskt fick komma in i värmen. Det visade sig att vi inte var ensamma, Malmös krogpublik flockades i naturvinsbaren och under kristallkronorna i den industri-chica men mysiga lokalen på Davidshall från dag ett – och de på ytan enkla men på djupet arbetade rätterna passar stället och stämningen klockrent. Vi kan inte bestämma oss för om det var den chillispetsade blodpuddingen med hallon (genidrag) eller de béapimpade brysselkålshuvudena som vi gillade bäst på den handskrivna menyn. Den smörigt lena bläckfisken i tagliatelleremsor med rättika, fläder och smörsås var en annan toppnotering. Lyckligtvis för den velige kostar nästan alla rätter runt en hundring och funkar fint att dela – ett sällskap på två kan utan alltför stor möda äta sig igenom hela menyn. Ett förfaringssätt vi klart rekommenderar.

Lokal 17 – Nordisk världsmat med ambitioner
Lokal 17 heter den nordiska krogen med världsinfluenser signerad Daniel Pembert och Tomas Gustafsson som numera ligger i bottenvåningen på nya Studio-huset som också bland annat huserar Story Hotel. Matsalens dragplåster är de stora panormafönstren ut mot vattnet och det öppna köket där tempot bidrar till att ge den rätt stora och utspridda kroglokalen viss mysfaktor. Restaurangen är så pass nyöppnad att vi ännu bara har hunnit testa lunchen här – men den lättsotade laxen med äpple, tunnhyvlad fänkål, soja och generösa mängder forellrom (som krogen utlovar ”alltid” ska finnas på menyn) lovar gott inför kvällssittningar där konceptet är byggt kring ett par större dela-rätter och ett antal mellanrätter.

Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Malmö