Skyltar med utländska namn, städer eller platser ökar i popularitet.
Skyltar med utländska namn, städer eller platser ökar i popularitet.

Tre bokstäver och tre siffror. Så ser den vanliga registreringsskylten ut – men många svenskar vill vara mer originella än så. De senaste åren har personliga registreringsskyltar ökat rejält i popularitet. Här är de senaste trenderna. 

Förra året utfärdades 3 373 personliga registreringsskyltar i Sverige – vilket är den högsta siffran på 17 år. Bara de senaste fyra åren har antalet nästan dubblerats. Det visar statistik från Transportstyrelsen, där Eva Isaksen arbetar som utredare. Hon är en av dem som tar emot alla ansökningar som kommer in.

LÄS MER: Det ska du tänka på när du köper elcykel

– Vi som jobbar med det här märker verkligen av en ökning av ansökningar, säger Eva Isaksen.
En av trenderna som hon har märkt av det senaste året är skyltar med utländska namn, städer eller platser.
– Det kan vara allt från bergsmassiv till åar – säkerligen från personens hemtrakter. Vi har sett en markant ökning av detta.
Vad mer är populärt att skriva på sin skylt?
– Engelska ord där man byter ut bokstäver till siffror, en fyra i stället för ett “a” eller en trea i stället för ett “e”. En del är riktigt genomtänkta. Det, liksom förkortningar av företagsnamn, har nästan alltid varit populärt.
En annan trend är så kallade “USA-skyltar”, som storleksmässigt är mindre än standardmåttet för en registreringsskylt. I Sverige gäller en längd på 52 centimeter jämfört med en USA-skylt som är 30 centimeter lång.

”I det stora hela så godtar vi de flesta som kommer in”

– Vi har sett en jätteökning av ansökningar om att ha en mindre skylt, men de flesta får avslag eftersom det ska vara en standardskylt inom hela EU. Undantaget är om skylten inte ryms på din bil, då måste du skicka en bild som bevisar det.
En personlig registreringsskylt får inte väcka anstöt – vad innebär det?
– Den får inte innehålla ord som anspelar på droger, sex, svordomar, religion eller kriminalitet – och nu har vi även lagt till sjukdomar. Ansöker man om ”LSD” är det ett solklart nej, men det finns en uppsjö av slangord på andra språk än svenska som kan vara mer svårbedömda, säger Eva Isaksen, och fortsätter:
– Om vi inte kan lösa det i vår huvudgrupp så tar vi in en jurist eller högre chefer som får vara med och bedöma.
Hur ofta ger ni avslag?
– Vi för ingen statistik på det, men ungefär ett par stycken i veckan. I det stora hela så godtar vi de flesta som kommer in.
Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen: “Vi behandlar alla ansökningar seriöst, oavsett vad det står.”  Foto: Pressbild.

Fakta: Så funkar det

Om du vill ha en personlig registreringsskylt skickar du in en ansökan till Transportstyrelsen för godkännande. Här är sex regler att förhålla sig till:
– Du får använda alla bokstäver i det svenska alfabetet, A-Ö.
– O och 0 (nolla) jämställs som tecken.
– En MC-skylt ska ha två till sex tecken.
– Produkt- eller företagsnamn kräver medgivande från den som äger rätten till namnet.
– Skylten får inte väcka anstöt.
– Skylten får inte se ut som ett ”vanligt” registreringsnummer.
Kostnaden för en godkänd skylt är 6 200 kronor och då gäller den i tio år, därefter måste du ansöka om förlängning.

Källa: Transportstyrelsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset