I USA har folk demonstrerat mot att filmen visas.
I USA har folk demonstrerat mot att filmen visas.

Popikonen Michael Jackson anklagas i en ny dokumentär, som snart sänds i Sverige, för flera sexuella övergrepp. Jacksons dödsbo har bland annat stämt filmbolaget HBO på miljontals kronor. Här är turerna du behöver hålla koll på.

Redan tidigare har det riktats flera anklagelser om sexuella övergrepp mot Michael Jackson men han har aldrig dömts. I den nya dokumentären ”Leaving Neverland” riktas nya anklagelser mot superstjärnan som dog 2009. Släppet av filmen har kantats av flera kontroverser. Filmen har premiär är den 10 mars i SVT Play och den 12 mars i SVT.

LÄS MER: Anklagas för sexövergrepp mot tonårsflickor – nu talar R Kelly ut

Dödsboet stämmer HBO

Redan efter att filmen premiärvisat under filmfestivalen Sundance gick Michael Jacksons dödsbo till attack mot filmbolaget HBO. I en stämningsansökan skrev de att HBO i samband men en Michael Jackson turné på 90-talet skrev under ett avtal som förhindrar att bolaget skadar popstjärnans rykte.

”I strid med både grundläggande normer för dokumentärjournalistik och de specifika villkoren i avtalet sviker HBO Jacksons arv genom att sända en ensidig attack mot honom som uteslutande bygger på falska vittnesmål ”, står det i stämningsansökan.

Men HBO bestämde sig för att visa filmen ändå och nu kan de förlora de 100 miljoner kronor som dödsboet stämt dem på.

NRK ”slutar” spela Jacksson

Filmen ska även visas på norska NRK och i samband med visningen bestämde sig den norska public service-kanalen för att sluta spela Michael Jackson låtar. Kanalen sa att de gjorde det för att ”visa hänsyn till folks känslor”. Men dagen efter beslutet om ett Jacksson-stop ångrade sig NRK.

– Beslutet var baserat på goda intentioner, men i efterhand har jag kunnat se att det blev fel, sa NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är alla anklagelser mot R Kelly – stämdes för sexbrott redan 1996

”Fördjupa dig i Michael Jackson”

De senaste dagarna har Jackson dödsbo lagt upp flera av hans gamla spelningar på Youtube och kritiker menar att det är ett sätt att avleda uppmärksamhet från dokumentären.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset