Enligt ny statistik minskar antalet bestridande för parkeringsböter i nästan hela landet.
Enligt ny statistik minskar antalet bestridande för parkeringsböter i nästan hela landet.

Allt färre väljer att bestrida sina parkeringsböter, visar ny statistik från polisen. Mellan 2011 och 2014 minskade antalet med nästan 20 procent. Men trots det får polisen in överklaganden med alla möjliga sorters ursäkter.

De tre folkrikaste länen – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – toppar listan med flest antalet bestridningar av parkeringsböter. Men antalet har minskat enligt statistik från polisen som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Stockholms län fick 2011 in 14 942 bestridanden. Tre år senare hade den siffran minskat med fem procent till 14 210 bestridanden. Västra Götaland minskade med hela 46 procent och Skåne med 34 procent.

I fjol ökade antalet i många delar av landet på grund av att felaktiga parkeringsanmärkningar från och med 1 januari skickas in och inte längre stoppas av Transportstyrelsen.

►LÄS MER: Betalade parkeringsböter med 11 000 mynt – i protest

Kerstin Siwmark, gruppledare i felparkeringsgruppen vid polisen i Malmö, är dock skeptisk till statistiken.

– Det är fler och fler kommuner som bestämmer sig för att ha parkeringsvakter och i och med det får vi in fler bestridande, säger hon.

– Det utförs totalt fler anmärkningar i dag än vad det gjordes 2011. Malmö har något år varit uppe i 145 000 så det handlar mycket om förhållande till hur många anmärkningar som har utfärdats i kommunerna.

►LÄS MER: Trodde bilen fått böter – den gula lappen var dagens bästa aprilskämt

Enligt statistiken var det bara fyra län som såg en ökning av antalet bestridanden under perioden 2011-2014: Örebro (11 procent), Västerbotten (18 procent), Jämtland (48 procent) och Gotland (54 procent).

Många kan låta fantasin sväva i väg för att på ett eller annat sätt ta sig ur betalningstvånget. Kerstin Siwmark har hört det mesta när det kommer till ursäkter, men det är sällan de vinner gehör.

– Egentligen funkar inga ursäkter alls. Vi tittar på om parkeringsanmärkningen har lagligt stöd och i den utredningen kan man upptäcka om det finns en lokaltrafiksföreskrift eller om det är ett formellt fel på parkeringsanmärkningen, säger hon.

– Så den enda ursäkten som kan gå hem är om det är en akut nödsituation och man då kan man bevisa att man, till exempel, var tvungen att ställa bilen för att ambulansen ska hämta en.

►LÄS MER: Så här mycket parkeringsböter har folk där du bor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Trafik Brott