Klockan Wakē använder sig av en värmesensor, LED-ljus och ljud för att väcka dig.
Klockan Wakē använder sig av en värmesensor, LED-ljus och ljud för att väcka dig.

Att vakna av någon annans väckarklocka utan att behöva gå upp kan kännas jobbigt. Men den här nya klockan ska göra så att personer i samma säng inte behöver vakna samtidigt.

Kan det här vara klockan som räddar förhållanden?

Nu har ett nytt Kickstarter-projekt samlat in nästan 50 000 dollar för en klocka som ska kunna väcka en person åt gången.

Klockan, som heter Wakē, är speciellt anpassad för de som delar säng. Oftast behöver inte båda personerna gå upp samtidigt. Då kan det vara frustrerande att vakna trots att man skulle kunna sova några timmar till, är företagets beskrivning av sin idé.

– Om modern teknik kan lösa så många problem, varför vaknar vi på samma sätt som för trettio år sedan? säger Will Russel, vd på företaget bakom klockan, till The Independent.

Klockan fungerar på så sätt att den riktar LED-ljus och ljud enbart på den personen som ska vakna. Inga höga alarm som väcker hela huset.

Först och främst använder sig klockan av en värmesensor för att hitta var du ligger. Den roterar sen och placerar sig så att väckningen riktas mot ditt ansikte.

►LÄS MER: Dålig sömn ökar sjukskrivningsrisk

Ljuset ska, enligt projektets beskrivning, göra att du vaknar upp på ett mer varsamt, naturligt sätt – för att känna dig piggare snabbare.

Ljudet, som beskrivs som en laserstråle av ljud, är fokuserat, lugnt, börjar lågt och växer samtidigt som ljuset också blir starkare.

En prototyp av Wakē finns redan. Företaget som står bakom klockan heter Lucera Labs och säger sig ha startats av en anledning: att göra uppvaknandet till en njutsam och värdig upplevelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset