Här är värdens första vapen från 3D-skrivare
Här är värdens första vapen från 3D-skrivare

Det första vapnet som tillverkats helt med hjälp av 3D-skrivare är nu klart. Nästa vecka kommer ritningarna att spridas på nätet.

3D-skrivarna påstås kunna revolutionera många branscher. De kan användas för att ta fram allt ifrån klädnypor till proteser. Allt som krävs är en ritning och en 3D-skrivare. Det sistnämnda börjar dessutom bli så billigt att det blivit en konsumentprodukt.

Men länge har det också skrivits om riskerna med tekniken. Entusiaster har redan lyckats konstruera fungerande vapendelar. Ingenjören Michael Guslick presenterade redan förra året delar som skrivits ut med 3D-skrivare och som passade till halvautomatiska gevär.

Nu har 25-årige Cody Wilson, en juridikstudent på universitetet i Texas, tillverkat ett vapen helt med hjälp av en 3D-skrivare. Tidningen Forbes har följt honom under processen och har nu publicerat de första bilderna på vapnet, en liten pistol som döpts till ”the Liberator”, eller ”Befriaren”.

I själva verket har vapnet en komponent som inte tillverkats med 3D-skrivare, nämligen en stålbit som väger 170 gram. Anledningen är att vapnet ska kunna upptäckas av metalldetektorer och därmed godkännas av amerikansk lagstiftning. En liten spik används även som avtryckare.

Men när ritningarna släpps kommer vem som helst att kunna skriva ut vapnet, och sätta ihop det av valfria material, utan registrera det hos någon myndighet.
– Du kan skriva ut ett dödligt vapen. Det är lite läskigt, men det är det vi siktar på att bevisa, säger Cody Wilson till Forbes.

Cody Wilson står bakom organisationen Defense Distributed och hans arbete med projektet är både omskrivet och kontroversiellt. Stratasys, som tillverkar 3D-skrivare, beslagtog en skrivare som Defense Distributed hyrt när det stod klart vad organisationen arbetade med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset