Roman Abramovichs superyacht Eclipse hann bara vara störst i två år. Nu har en mystisk jätte sjösatts som krossar rekordet med nära 20 meter. Här är listan på världens tio största lyxyachter.

Mått och fakta är hämtade från sajten Superyachts.com 

Wikimedia Commons
10. Rising Sun, 138,4 meter. Ägs av skivbolagsmogulen David Geffen. Har plats för 16 gäster som kan passas upp av ytterligare 45 besättningsmedlemmar. Här ligger yachten vid Skeppsbron i Stockholm.
Wikimedia Commons
9. Al Salamah, 139,3 meter. Skeppet tillhör den saudiska kronprinsen Sultan bin Abdul Aziz. Så sent som 2009 var hon den femte största lyxyachten i världen.
Superyachts.com
8. Yas. 141 meter. Så sent som i november 2011 sjösattes Yas, som baserats på ett skrov från en fregatt i den holländska örlogsflottan. Den strömlinjeformade designen är inte bara yta. Hon är också ovanligt snabb för sin storlek med 26 knops maxfart.
Wikimedia Commons
7. El Horriya, 145,7 meter. El Horriya är unik, inte minst för att den är över 100 år äldre än någon annan yacht i samma storlek. Skeppet byggdes för det egyptiska kungahuset och når blygsamma 16 knop.
Superyachts.com
6. Topaz, 147 meter. Sjösattes så sent som i år och lite är känt om henne utöver att hon är byggd vid Lürssen-varvet i Tyskland.
Wikimedia Commons
Prince Abdulaziz, 147 meter. En av stoltheterna i den saudiska kungafamiljens flotta. Sjösattes 1984 och anses vara 1900-talets största lyxyacht.
Wikimedia Commons
Al Said, 155 meter. Även Al Said är byggd vid Lürssen-varvet och har plats för 70 gäster och 154 besättningsmedelmmar. Ägare är sultanen Qaboos av Oman.
Wikimedia Commons
Dubai, 162 meter. Som namnet antyder tillhör den här jätten Dubais shejk Mohammed bin Rashid Al Makthoum. Dubai har en konstgjord ö som anpassats för att hon ska kunna ankra där.
Wikimedia Commons
Eclipse, 164 meter. Den största av oligarken och Chelsea-ägaren Roman Abramovichs lyxyachter. Den är inte bara oäverträffad i storlek utan även utrustning. Bland annat har hon en ubåt, en 16 meter lång pool och speciell teknik för att undvika paparrazzifotografers kameror.
Superyachts.com
Project Azzam, cirka 180 meter. Bilder på yachten som bara är känd som "Project Azzam" nådde offentligheten när hon fördes ut ur sin docka vid Lürssen-varvet. Dockan hade blivit för liten när fören skulle monteras.Skeppet, som kommer att bli större än vissa kryssningsfartyg, tror ha blivit beställd av den saudiska kungafamiljen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset